Италия признава Националния преходен съвет на Либия източния либийския град Бенгази за единствен легитимен орган в тази страна. Това заяви италианският външен министър Франко Фратини.

Националния преходен съвет се явява временен орган на властта, създаден от противниците на Муамар Кадафи в Бенгази на 27 февруари на извънредно заседание на местните народни комитети.

Италия признава Националния преходен съвет в Бенгази в качеството му на единствен законен събеседник и представител на либийския народ, заяви Фратини.

От средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.

На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия и откриваща възможността за международна военна намеса в тази северноафриканска страна. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора" срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.