Доживотният затвор е малко за тримата убийци на сина ми, заяви преди началото на днешното заседание майката на убития преди две години Боби Райнов.

Около 10 души се събраха пред Съдебната палата, за да подкрепят опечаленото семейство. „Надявам се да има справедливост и Темида да бъде безпристрастна", заяви Галя Райнова.

Според нея жестокостта, с която тримата цигани са убили детето й не се равнява с нищо. „Не си обяснявам какъв човек трябва да си, какво сърце и каква психика, за да извършиш такова зверство", продължи майката. Тя обясни, че животът й коренно се е променил от юли 2010 година, когато се разигра трагедията.

По думите й това е нещо, което не може да се преодолее, но тя ще продължи да се бори за справедливост заради самия Боби. Майката на убития Боби не може да се сети какво е последното нещо, което е казала на сина си: „Много неща сме си казвали като майка и син, но не си спомням какво е последното, защото не съм очаквала, че няма да го видя повече".

Припомняме, обвиняемите са с един по-малко от първоначалната бройка, тъй като Славчо Димитров бе намерен обесен в килията си няколко месеца след инцидента. Така за жестокото убийство ще отговарят Здравко Симеонов, Трайко Филипов и Траян Георгиев.

Според обвинителния акт тримата са убили умишлено Боби Райнов като са му нанесли многократни наслагващи се удари в главата. Кървавата драма се разиграла на границата между "Факултета" и "Овча купел", когато тълпа от 100-ина цигани нападнала Райнов и още двама негови приятели.

Майката на убития пред „Соло" Кирил Въжаров - Радмила Въжарова, която бе в съда за морална подкрепа на семейство Райнови обясни, че добре би било, ако подсъдимите изобщо получат присъди. „Аз съм тук, защото знам какво я (Галя Райнова, б.р.) очаква. Тук я чака само разочарование и липса на човешко отношение", заяви тя и добави:

„За какво са ни всички тези магистрали и хуманно отношение, за каквото говори вицепрезидентът Маргарита Попова, като продължават да се убиват млади българи? Кой ще остане в България, след като няма никаква адекватност на действията?".

Припомняме, обвиненият за двойното убийство пред „Соло" Илиян Тодоров получи оправдателна присъда на първа инстанция. В момента делото е в ръцете на апелативните съдии.

На днешното заседание тримата подсъдими дойдоха с група адвокати. Двама от тях бяха с по трима защитници, а един ползваше услугите на двама юристи.

Съдът конституира родителите на убитото момче Драгомир и Галина Райнови като частни обвинители, но отказа искането им за съвместно разглеждане на гражданските искове с настоящото производство.
Опечалените родители поискаха кръвнина за причинени неимуществени вреди, душевни болки и страдания в размер на по 100 000 лева.

Тримата подсъдими - Трайко Филипов, Здравко Симеонов и Траян Георгиев, отказаха да дават обяснения на този етап. Те не признаха вина, като Здравко Симеонов заяви пред съда: „Не се чувствам виновен".

Първи бяха разпитани семейство Райнови, които обясниха, че синът им Боби не е бил конфликтен, не е употребявал дрога и алкохол.
„Той беше спортист, още от ранна възраст тренираше футбол и беше капитан на отбора му в „Славия"", заяви Драгомир Райнов.
Той си спомни, че Борислав не е имал конфликти с циганите, дори е бил всеотдаен и е помагал на клошарите и децата, които ровели в кофите пред блока им.

Двамата родители научили тъжната вест за смъртта на детето им, докато били на работното си място. Те до ден днешен не си обясняват жестокостта, която са проявили убийците на Боби.

Делото продължава с разпит на 30 свидетели, който ще се проведе на 24 и 25 януари догодина.

След заседанието подсъдимите Траян Георгиев и Здравко Симеонов, които признаха, че са неграмотни и са изкарали съответно 2 и 3 клас, отказаха да коментират каквото и да било пред медиите, показвайки дори недружелюбно отношение към тях.

Единствено Трайко Филипов каза няколко думи пред камерите. Той отново обясни, че не е виновен и обеща следващия път да покаже раната на ръката му, нанесена му погрешка от Борислав Райнов.

Филипов отказа да коментира твърдяното в обвинителния акт, че едва ли не той е наредил убийството на 25-годишния тогава младеж с думите „Вижте какво ме направи. Отивайте и го убийте".