Днес Европа може да изживее най-трудните си години от Втората световна война насам.

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Европа е изправена пред един от най-трудните си моменти, може би най-тежкият от Втората световна война насам", каза Меркел по време на визитата си в Лайпциг, където се провежда конгрес на Християн-демократическия съюз.

Тя допълни още, че Европа ще се провали, ако еврото пропадне и държавите не направят нужните промени, за да спрат случващото се.

Ако еврото пропадне, тогава и Европа ще я последва същата участ. Ние искаме да предотвратим това и ще го направим. Това е проблемът върху който работим, защото това е един голям исторически проект", разясни Меркел.

Меркел направи своите изказвания след като новите правителства в Гърция и Италия започнаха да работят за ограничаване на финансовите си проблеми свързани с външния дълг, които оказват негативен ефект върху еврозоната.

Припомняме, че вчера в Рим настъпиха промени след като президентът на Италия Джорджо Наполитано поиска бившият европейски комисар Марио Монти да оглави правителството и веднага да се приемат икономически мерки, които да възвърнат доверието на финансовите борси.