Оказва се все по-лесно търсещите работа в чужбина да бъдат измамени и дори ограбени.

В интернет обява фирма-посредник предлага добре платена работа в немски месокомбинат. След проверка на Нова телевизия обаче става ясно, че фирмата извършва тази дейност незаконно.

Любомира Цветанова живее в Полша и е представител на фирма за наемане на български работници в чужбина. Предлага работа на поточна линия в месокомбинат в Германия. По 10 часа на ден срещу 65 евро. Жената изпраща и любителски кадри на месокомбината. Обяснява, че договорът, който трябва да се подпише там, е на полски и немски.

Това не е редно да бъде така. Заминавайки от България трябва лицата да имат подписан трудов договор от страна на работодателя, където да бъде уточнено и заплащането", обяснява Лиляна Георгиева от Агенцията по заетостта.

За да може една фирма да наема работници от името на друга, трябва да бъде регистрирана в Агенцията по заетостта. Ако посредникът се намира в друга страна членка, има право да наема български работници само след като отново е уведомила агенцията.

След като ви се искат пари още преди да заминете, това е също един сигнал, че евентуално ще бъдете обект на измама", обяснява още Георгиева.

Съмнение буди и фактът, че фирмата изпраща работници и в месокомбинат, в който наши сънародници бяха тормозени преди година.

Така че ако тръгвате на гурбет, проверете добре фирмата, която ви предлага да си вадите хляба зад граница.

Кои са посредническите фирми, които имат право да предлагат работа у нас и в чужбина, може да проверите на сайта на Агенцията по заетостта.