Специалният представител на ООН за Косово Марти Ахтисари представи пред Съвета за сигурност плана си за бъдещия статут на Косово, съобщава агенция АФП.

Очаква се през идните седмици документът да бъде подложен на обсъждане, след което да бъде издадена нова резолюция за Косово.

Планът предвижда формиране на независимо Косово с широка автономия за сръбското малцинство. Предвижда се още мисията на ООН да бъде заменена от мисия на ЕС.

„Независимостта е единствената възможност за политически стабилно и икономически жизнеспособно Косово", се посочва в доклада на Ахтисари за бъдещето на доминираната от етнически албанци южна сръбска провинция.

Само независимо Косово с демократични институции ще бъде напълно отговорно за действията си, се казва в допълнение.

Етническите албанци, съставляващи 90 процента от двумилионното население на провинцията, приветстваха плана на Ахтисари.

Сърбите, за които Косово е люлка на историята им, ожесточено го отхвърлиха.

Косово беше поставено под управлението на ООН през 1999 г. след бомбардировките на НАТО, довели до изтегляне на сръбските сили и прекратяване на бруталното отношение към етническите албанци. Около 10 000 албанци загинаха и стотици хиляди напуснаха Косово по време на конфликта през 1998-1999 г.

„Това е исторически ден за Косово." - заяви президентът на областта Фатмир Сейдиу.

Каквато и да е форма на независимост на Косово е неприемлива за Сърбия, е позицията на сръбския президент Борис Тадич.

По думите му Белград е готов на конструктивен подход при продължаване на разговорите за статута на Косово.

Германското председателство на ЕС, Съединените щати и Великобритания подкрепиха плана за независимост.

Въпреки очакванията Русия не подкрепи предложенията на финландския дипломат и остана на позицията си, че няма да подкрепи решение, което не е договорено между сърби и Албанци.

Припомняме, че продължилите 14 месеца във Виена преговори за бъдещия статут на областта останаха без резултат. След като не беше постигнато съгласие между сърби и албанци, възможността Русия да наложи вето на бъдещата резолюция на Съвета за сигурност остава.