Българската държава е платила около 100 млн. долара за освобождаването на медиците ни в Либия.
Това заяви бъдещият премиер Бойко Борисов по време на откриване на спортна площадка в Банкя.

Днес се навършват две години от връщането на медицинските сестри и двамата лекари в България.

„Това (плащането на парите) беше тихомълком прието, че все едно сме се справили - и ние си платихме рекета по 10 и повече млн. долара на човек.", коментира Борисов и добави, че за толкова пари и в Ирак ще пуснат заложниците (най-вероятно става дума за обезглавените от терористите на Заркауи двама български шофьори).

Точно преди две години, на 24 юли в 9.15 часа шестимата българските медици се завърнаха в родината си. Годишнината беше отбелязана и с обяд във френското посолство с френския посланик у нас Етиен дьо Понсен и медиците.

Медицинските сестри Кристиана Вълчева, Валя Червеняшка, Валентина Сирополу, Снежана Димитрова и Нася Ненова, лекарят Здравко Георгиев, както и палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж кацнаха на летище София след 8 години прекарани по либийските затвори.

Те бяха задържани там без доказана вина и на няколко инстанции получиха присъди, включително и смъртна присъда.

Обвиненията срещу медиците бяха:

  • извършване на действия на територията на Либия, водещи до безконтролното убиване на хора с цел покушение срещу сигурността на държавата (деяние, наказуемо със смърт);
  • участие в заговор и колективно договаряне за извършване на умишлено престъпление
    причиняване на епидемия чрез инжектиране на 393 деца от детската болница „Ал-Фатих" в Бенгази с HIV (деяние, наказуемо със смърт);
  • действия, противоречащи на нормите и традициите в Либия: прелюбодеяние, валутна търговия, производство, разпространение и употреба на алкохол.

Медицинските сестри и Ашраф ал-Хаджудж пристигат в Либия през 1998 г., за да лекуват пациенти в педиатрията в Бенгази.

Медиците пристигнаха в София на борда на самолета на Президентството на Френската република, придружени от Сесилия Саркози, главния секретар на Елисейския дворец, Клод Геан и от комисаря по външните отношения на Европейската комисия Бенита Фереро Валднер.

Веднага след влизането им във ВИП-залата на Летище-София външният министър Ивайло Калфин прочете указ на президента за помилването им.