Кюстендилци се събраха на протест пред Съдебната палата преди началото на дело за правоприемство между двете мюсюлмански настоятелства в България.

Делото ще се гледа от Софийския апелативен съд. Той трябва да реши дали сегашното настоятелство е легитимно, тъй като това се оспорва от бившия мюфтия Недим Генджев. Именно това оспорване спря пък делата за вакъфските имоти в няколко града у нас, сред които Кюстендил и Карлово.

Припомняме, Недим Генджев от години оспорва законността на избора на настоящия главен мюфтия Мустафа Хаджи, станал през 2011 година. Генджев обаче твърди, че има правомощия на Главен мюфтия от редовно проведената конференция през 2009 г.

Протестиращите се обявиха против функционирането на джамията в Кюстендил. Асен Николов обяви, че за 67 години той не знае тя да е работила.

Според протестиращата Гергана Бориславова въпросната джамия се води за паметник на културата, който обаче нито се реставрира, нито се събаря. Хората настояват делото, заведено от Мюфтийството, да се прекрати, защото по думите им е неморално.

Те издигнаха плакати с призив: „Пазим историята си, пазим България". Чрез тях недоволните се обърнаха и към съдиите да пазят историята на родината си. Един от активистите сам е измислил стихче, което прозвуча като призив от неговия плакат, а именно: „Кюстендил като не искат халифат, ще им туря ром за депутат", намесвайки за депутатския мандат на Александър Методиев, по-известен като Бат Сали.

Очаква се протестиращите да бъдат подкрепени от жителите от Карлово.

Междувременно пред Съдебната палата е инициирана и подписка „За налагането на хора като Бат Сали за депутати без необходимия брой гласове". Чрез нея се цели недоволните от това назначение да демонстрират несъгласието си.

До момента според инициаторите само за два-три дни около 10 000 софиянци са се подписали против влизането на Бат Сали в парламента. Такава подписка е инициирана и в Кюстендил, Дупница и Благоевград.