Председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев е освободен от поста с решение на правителството. За временно изпълняващ длъжността до определянето на титуляр е определен сегашният му заместник Васил Върбанов, съобщават от правителствената информационна служба.

От „Дондуков" 1 уточняват, че Васил Върбанов е завършил ВВНУ „Георги Бенковски", Военната академия „Г. С. Раковски", стратегически курс в Колежа за стратегически изследвания и икономика на отбраната в "Джордж Маршал Център" (Гармиш-Партенкирхен, ФРГ), курсове във Военния езиков институт в Сан Антонио, Тексас, и в Института за управление на ресурсите в Монтерей, Калифорния.

Служил е като офицер в поделения на ВВС и в Генералния щаб на Българската армия. Достига звание „генерал-майор" и заема длъжностите заместник-началник на Главния щаб на ВВС по ресурсите, началник на Главно управление „Материално-техническо и медицинско осигуряване" - ГЩ и аташе по отбраната на България в САЩ.

Пред БГНЕС Чирпанлиев призна, че не е информиран, че е отстранен от поста. Той посочи, че до този момент вицето Меглена Кунева не му е предявявала никакви претенции.

Решението на правителството е взето неприсъствено, уточниха от Министерския съвет.

Изявление на вицепремиера Кунева, в чийто ресор попада и ДАБ, хвърля повече светлина за причините за освобождаването на Чирпанлиев.

По думите на вицето, управлението на Държавната агенция за бежанците изисква структуриран подход, който да наблегне и върху интеграцията на бежанците, не само върху временното им настаняване и осигуряване на прехрана и медицинско обслужване.

Меглена Кунева коментира още, че оценява усилията на Николай Чирпанлиев за управлението на агенцията в условията на засилен миграционен натиск.

Очакванията от Васил Върбанов са в спешен порядък - като човек, познаващ в детайли ежедневните проблеми в центровете за настаняване, да извърши необходимото за очакваните през следващите дни тежки зимни условия, както и за цялостно подобряване на управлението на средствата от държавния бюджет и европейските фондове, предоставяни на центровете.