Служители на Агенция „Митници" предотвратиха два отделни случая за нелегален износ на общо над 175 хиляди лева в различни валути, съобщиха от агенцията.

Единият случай е бил на Аерогара София, а другият на МП „Капитан Андреево".

На митническия пункт на Летище София - Терминал 2 служителите са задържали над 59 хиляди лева, открити в ръчния багаж на български гражданин, заминаващ с полет за Москва към крайна дестинация Шанхай, Китай. Българският гражданин с инициали Б.Т се е опитал да премине през зеления коридор, но при щателната проверка дежурните митничари открили 30,130 евро, 2325 китайски юана, 2000 рубли, 40 швейцарски франка и 13 щатски долара.

Левовата равностойност на задържаната валута е в размер общо на 59 612 лева. На пътника е съставен акт за валутно нарушение.

При другото нарушение митническите служители на „Капитан Андреево" са открили пари в автомобил с българска регистрация, пътуващ от България за Турция.

Колата е управлявана от българска гражданка с инициали М.К. С нея пътували и други двама пътници. Те пренасяли суми под 10 000 евро, които не подлежат на деклариране. В дамската чанта и личния багаж на жената обаче са открити 40 050 евро и 5510 долара.

Докато траела проверката дамата отишла до тоалетната. Това усъмнило митничарите и при последвалия оглед те открили скрити в тоалетното казанче още 15 000 евро. На М.К. е съставен акт за валутно нарушение за откритите долари и 55 050 евро. Левовата равностойност на задържаната валута е около 115 392 лева.