30-ина близки, приятели и познати на 20-годишната студентка Борислава Латинова се събраха пред 4-то Районно управление на полицията в столицата, за да протестират срещу полицейския произвол срещу нея.

Припомняме, преди дни Борислава и семейството й се оплакаха в медиите, че при рутинна проверка от страна на служители на реда на автомобила, в който се е возила студентката заедно с трима нейни приятели, тя е била изведена от колата, съблечена и опивана от полицайка. Служителката направила това без ръкавици, както и без аргумент и легитимация.

Днес Борислава разказа, че във въпросната нощ полицайката й казала единствено „Мълчи и слизай", като не й дала никаква причина за срамния обиск. По думите на момичето полицаите я държали гола на булеварда близо 20 минути, като междувременно минувачи са я снимали и са питали дали не се снима порнофилм, а полицайката се смеела в отговор.

Пострадалото момиче твърди, че не иска друго освен имената на тази служителка да станат ясни и тя да се аргументира за стореното лице в лице. Студентката е готова да се подложи на детектор на лъжата, ако и замесените служители на реда сторят същото.

Бащата на момичето пък представи протоколи от РПУ-то, като такъв няма единствено за Борислава. Според Христо Латинов обискът започнал, защото полицаите открили в колата картина, рисувана от едно от момчетата и предположили, че може да е крадена.

Приятелят на Борислава - Мартин, който е бил с нея в колата, твърди, че нито един от пътниците не е употребявал алкохол или пък наркотици, за да може това да е повод за задържането им. По думите му той знае единствено, че едно от другите момчета е било задържано през 2001 г. с една цигара марихуана. Впоследствие в колата също не са открити съмнителни вещества или вещи. Според младежите единственото, което са получили като обяснение е, че във връзка с извършеното предишната вечер убийство на IT-специалиста Николай Найденов из цяла София имало патрули, които спирали и проверявали наред.

Със сълзи в очите и Борислава, и баща й обещаха, че ще съдят медиите, които тиражират слуховете, че момичето е криминално проявено и наркозависимо. Стана ясно, че семейство Латинови вече са пуснали искане и за справка в прокуратурата за чистото минало на момичето, с която ще застанат в съда.

Към мирния протест на близките на Борислава се присъединиха и някои столичани, които не познават момичето, но заявиха, че имат деца на същите години и в тяхно име се обявяват против полицейския произвол срещу младите в България.

Междувременно, на пресконференция директорът на СДВР Младен Маринов разкри малко подробности около случая.

„Проверката продължава", обяви той и подчерта, че подобна проверка няма как да продължи два дни. От думите на шефа на СДВР стана ясно още, че жалбата от родителите на момичето е от понеделник, а вътрешна проверка по случая се извършва още от събота.