Преди да отправи парламентарното си питане към премиера, лидерът на ДСБ Иван Костов коментира критиките, които се изсипаха върху него от управляващите, че сините щели да подкрепят вота на недоверие.

По-рано ГЕРБ прочетоха декларация от трибуната, в която защитават политиката на вътрешния министър и в която заявяват, че сценарият все повече заприличва на уговорена политическа сделка между бивши коалиционни партньори и довчерашните им опоненти в лицето на Синята коалиция.

От трибуната зам.-председателят на НС Анастас Анастасов, който прочете декларацията, се обърна към Иван Костов.

Синята коалиция, чийто лидер се е вкопчил в този парламентарен мандат, осъзнавайки ясно, че ще му е последен, е обладан от тревожен реваншизъм, се казва в декларацията.

Недейте г-н Костов, имате много грешки, много провали. Ако се върнем назад във времето, което всъщност е най-добрият съдник, ще си спомним с какво се характеризира моделът Ви на управление - Вие не надграждате, а рушите и отхвърляте всеки и всичко преди и след Вас, прозвуча от трибуната.

В допълнение Анастасов заяви, обръщайки се отново към Костов - помним аферата Сапио, господин Костов, помним и Кремиковци и БГА Балкан, помним как след акция Комар отрязахте крилата на един от най-успешните си министри, за да спасите себе си.

От своя страна Иван Костов изтъкна, че е безсмислено да се коментира вот, който все още не е внесен. Затова той се обърна и към опозицията, че ако бил на тяхно място щял да внесе вот на недоверие за цялостна политика, за да станат герберите за смях.

От своя страна премиерът Бойко Борисов подчерта, че в речника на ГЕРБ имало и думата "Извинявай". Той обеща да се извини за критиките, ако Иван Костов не подкрепи вота срещу Цветан Цветанов. Аз на ваше място не бих се наредил до БСП и ДПС, каза Борисов.

Ние не се пазарим, това не е в нашия стил, вие се пазарите, заяви в отговор Иван Костов по повод офертата на премиера да не подкрепи вота срещу Цветан Цветанов, а в замяна да получи извинение.