Протестите на зърнопроизводителите продължават през следващата седмица. Това заяви пред news.bg Радослав Христов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Решението е взето след среща на представителите на бранша, провела се днес в Арбанаси.

РЗС разкри „Октопода" в земеделието
Още...

Христов поясни, че в понеделник протестните действия продължават по места в традиционните точки в страната - Дунав мост, граничните пунктове „Капитан Андреево" и „Лесово."

Земеделска техника ще пристигне и в столицата, като това е планирано да стане във вторник сутринта. Предстои в понеделник да бъдат „доизгладени" подробностите със Столична община относно местата, където зърнопроизводителите ще могат да паркират своите трактори.

Няма как, дори и премиерът днес ни покани чрез различните телевизии да дойдем. Дано само да не се опита да ни спре по други начини, коментира още зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

След като вчера земеделският министър Мирослав Найденов успя да убеди земеделците да спрат похода на тракторите към София, късно снощи те изразиха несъгласието си с предложенията на управляващите и тръгнаха към столицата.
Те имаха разрешение да влязат в София в 5.00 часа сутринта, но те не успяха да стигнат до „уречения час" и затова влизането на земеделската техника на жълтите павета се отложи.

В същото време, по-рано днес, премиерът Борисов реагира много остро на земеделските протести. По думите му с исканията си точно преди изборите, зърнопроизводителите са рекетирали управляващите.

По повод заплахата колоните с трактори да влязат в София премиерът попита:
„Какво ще правят в София? Ще орат ли с тракторите или ще играят хоро и ръченица пак? В София кебапчета и пържоли няма. В София хората работят. Защо не стачкуваха, когато прибираха реколтата?"