След изслушването на кандидатите за председател на Висшия касационен съд, членовете на ВСС за втори път подхванаха спор за начина на гласуване, въпреки че в сутрешните часове предпочетоха електронната система. Темата бе върната от члена на ВСС Михаил Кожарев, който изложи съображенията си за това, изборът да бъде проведен чрез печатна бюлетина.

"Получили сме твърде много становища, включително от Съюза на съдиите, които са изразили становището си, че гласуването трябва да е чрез бюлетини", посочи той и допълни, че като член на съюза Павлина Панова би трябвало да е съгласна с това предложение.

Припомняме, За поста се състезават Лозан Панов и Павлина Панова. По-рано днес Панов се обяви "за" гласуване с бюлетина, а Панова не заяви позиция, водена от мнението, че ВСС трябва да реши този въпрос.

В техническия доклад на ЕК не е изложено становище, че електронната система позволява манипулация от технически характер, а по-скоро е възможна волна или не грешка по отношение броя на гласувалите за един кандидат, смята Кожарев. Имайки предвид и случаите, при които са констатирани повече отчетени гласове, отколко е броя на членовете в залата,  според Кожарев е по-удачен вариантът с бюлетините. Така ще бъдат избегнати всякакви спорове и въпроси за манипулиране на вота.

Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров, който и сутринта взе участие в спора, се включи отново с твърдението, че "никъде в доклада няма препоръка за гарантиране на вота с интегрални бюлетини". Аз ще се съобразя с общото решение, но по принцип съм "за" електронната система, обяви той.

Заформилият се спор провокира Галя Карагьозова, която постави въпроса- какво наложи да променим мнението си, само становището на участниците в процедурата ли. Карагьозова напомни, че когато съображенията за прозрачността на вота бяха изложени в началото, последва отхвърлянето им.  изложиха в началото те бяха отхвърлени.

Вместо да преминат към гласуване на кандидатите, членовете на ВСС захванаха спора от началото на заседанието си. По тази причина представляващият ВСС Соня Найденова обяви и 15-минутна почивка.

И повторните дебати по темата за правилата, по които ВСС да избере председател на ВКС, приключиха в полза на електронната система за гласуване. Вотът чрез бюлетина бе подкрепен единствено от инициатора на предложението - Михаил Кожарев.
Имайки предвид обаче, че този въпрос се разглежда за втори път в рамките на днешното заседание, не е ясно дали това ще бъде окончателното решение на ВСС.

Сутринта членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Юлия Ковачева направи предложение в дневния ред на заседанието да бъде включена точка за промяна на правилата, по които да изберат новия съдия номер 1. Ставаше въпрос за гласуване с хартиени бюлетини. Предложението обаче не мина, тъй като бе подкрепено само от петима членове. 16 членове бяха „против", а 2 се въздържаха.

Съдиите са длъжни да информират обществото, смята кандидат за шеф на ВКС
Още...

По-късно, по време на изслушването си, Лозан Панов също поиска тайно гласуване чрез бюлетина, призовавайки членовете на ВСС да променят взетото решение.

Припомняме, че вчера Реформаторският блок, по-специално съпредседателят Радан Кънев, изрази притеснение от парламентарната трибуна на Народното събрание относно избора, който днес се провежда и по-точно в надеждността на електронната система.

Председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров се противопостави на варианта изборът да се осъществи чрез хартиени бюлетини. „Не разбирам защо трябва да се внася напрежение в тази процедура, защо се прави провокация", коментира той.

Тодоров бе категоричен, че електронната система работи безотказно и няма абсолютно никаква възможност да се проследи кой как е гласувал. Той обаче съзря, че има членове, които работят против интересите на ВСС и против интересите на България. Тодоров заподозря, че тези негови колеги имат пряк умисъл да злепоставят България и ВСС.

Панов подал "грешни сигнали" към ВСС, провидя Панова
Още...

Юлия Ковачева не се съгласи с репликата на Тодоров. Препоръките да се проведе гласуване чрез хартиени бюлетини, по думите й, не биха могли да бъдат счетени за провокация. Тя мотивира предложението си с факта, че ще се избегнат всякакви спекулации, ако се гласува с хартиени бюлетини.