"Българската държава с институциите си активно или пасивно работи за тютюневата промишленост. Нивата на тютюнопушене са рекордно високи за европейските стандарти. Не бива държавата заедно с тютюневи компании да показва пушенето като нещо приемливо".

Това заяви на пресконференция в БТА Павел Антонов - журналист, председател сдружение Гражданска инициатива "Българи без дим" по повод 31 май - световния ден без тютюнев дим.

На самия ден от 10 до 13 часа в София безплатно ще измерват дихателните способности на желаещите да се проверят. На място пушачите, които искат да се откажат от цигарите, ще получат и практични съвети как да го направят.

"31 май се чества повече от 30 години по света. Силата му е, че всички страни по една и съща тема общуват с обществото, дават препоръки. Световната здравна организация всяка година прави плакат", каза д-р Маша Гавраилова - експерт на сдружението „България без дим".

Макар тенденцията в световен мащаб да е за ограничаване на пушенето, много малко държави са ратифицирали Протокола за ликвидиране на тютюневите изделия, поясни тя.

Може би има пречки, които не дават възможност да се приобщат лесно правителствата и другите организации. Само 8 държави са ратифицирали протокола. Подписан от 54 страни плюс Европейския съюз като цяло. България не е подписала протокола, каза д-р Гаврилова. За сметка на това държави извън Европа като Никарагуа, Габон, Туркменистан са го подписали.

"Имаме уверение от агенция "Митници", че искат България да се присъедини към протокола, защото той е всеобхватен. Би могло да се ограничи незаконната търговия - засилване на лицензионния режим, изграждане орган, който контролира лицензиите, проследимост на всяка опаковка - поставя се знак, за да може да бъде проследено това, което се произвежда", поясни д-р Гавраилова. Според документа е нужна всяко тютюнево изделие да има добре разписана документация, която трябва да съпровожда партидата.

За нея превенцията за отказване от тютюнопушене не е адекватно бюджетирана. "Здравният министър говори срещу приетата забрана за тютюнопушене и говори за образование - нека държавата даде пари за обучение в тази насока", призова д-р Гавраилова.

Председателят на коалиция "Живот без тютюнев дим" д-р Гергана Гешанова обясни, че на 12 февруари стават 10 г. от влизане в сила на Рамковата конвенция за забрана на тютюна. "Светът върви напред, а къде е България.

Законът за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места има дупки, стеснява контрола, а при неговото прилагане не се налагат строгите санкции като затваряне на заведения", каза тя.
Д-р Гешанова даде пример с Турция, където обикалят екипи по 3 или 5 души - полицай, лекар, инспектори. Те са 24-часово разположение, ходят с таблет. Ако заведението не спазва закона, може да бъде затворено, разказа защитничката на забраната за тютюнопушене.

По думите й България изостава и в областта на рекламата: "По цял свят страните вървят към пълна забрана на директна и индиректна реклама на тютюна. За младите хора съществуването на такива реклами показва, че това е допустим морален акт. Предупредителните знаци и кампании по света да променят настроението, знанието на хората. В Турция - преди или след филм има клип за разясняване на вредата от тютюнопушенето".

"Макар тютюневите концерни да съдят Австралия, то там е прието, че опаковките на цигарите нямат лого, нито цветове. Тази политика е следвана Ирландия, Норвегия, Франция, Индия - тези страни искат да вървят по този път", каза д-р Гешанова.
Оказва се, че България няма ефектна линия за отказване от тютюнопушене, имаме само информационна.

"В световен мащаб целта е да се стигне до 5% тютюнопушене в страната. Норвегия и Ирландия са приели стратегия да постигнат това до 2020 година. Финландия със закон го въвежда до 2040 година, В САЩ предвиждат да имат само 5% пушачи до 2050 година. Къде сме ние? - няма кой да отговори", реторично заяви д-р Гергана Гешанова.

"ООН излиза с информация за ракови, инсулти и въвежда тенденция те да намалеят до 25 %, държавни глави се събират и обсъждат това - през 2017 г. е следващата среща, а в нашето здравно министерство е изчезнал термина "Незаразни болести", сякаш не съществува", възмущава се медикът.

На пресконференцията Симеон Георгиев представи анкета за тютюнопушенето, направена сред студенти по медицина. "Анкетата е сред 5-те медицински факултета с 852 участници. 67% от тях не пушат. От пушачите мъже са 34 %, а жени - 33%. Повече от 36% от студентите подкрепят, само 14% не подкрепят забраната, над 80% смятат, че тя не се спазва", обобщи резултатите Георгиев.

Мотото на тазгодишната кампания в подкрепа на забраната за пушене на обществени места е: "Аз не пуша в заведенията, а ти?". "В Македония отскоро е въведена забраната. Има санкции за заведения, за пушачи и за свидетели, които не са съобщили, че някой пуше на забранено място", даде пример студентът Симеон Георгиев.

"Важно е за един министър и за един лекар да се обърне към хуманния си дълг и да загърби личните си пристрастия", каза председателят на "Българи без дим" Павел Антонов, визирайки здравният министър Петър Москов.