Споразумението с Иран спря разпространението на ядрени оръжия в Близкия изток.

Това заяви президентът на САЩ Барак Обама на специална пресконференция, след като Ислямската република и „шесторката" ( САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай) сключиха историческо споразумение след години на интензивни преговори, съобщават световни агенции.

По думите на Обама сделката показва, че американската дипломация може да носи реална промяна, допълвайки, че САЩ преговаряха от позицията на „сила и принципи".

Според него споразумението не е изградено на базата на доверие, а на проверка и доказателства.

Това споразумение посреща всяко дъно, което САЩ установиха в работната рамка, добави той.

Инспектори от Международната агенция за атомна енергия ще имат достъп до иранските ядрени обекти, центрофугите и складовете за съхранение за 25 години.

Обама поясни, че МААЕ ще има достъп до обектите, когато е необходимо.

Ще има „много ясни последствия", ако Иран не спазва договореното, предупреди президентът на САЩ.

Силно вярвам, че в интерес за националната ни сигурност е Иран да не притежава ядрено оръжие. Без споразумение означава по-голямa вероятност за война в Близкия изток, добави Обама.

Всеки път до ядрено оръжие е блокиран, което прави света по-безопасно място, поясни той.

Ще наложа вето на всяко законодателство, което блокира успешното прилагане на това споразумение, закани се Обама на Конгреса.

Иначе той каза, че сделката не разрешава всички спорни въпроси в отношенията с Иран, подчертавайки, че Вашингтон ще поддържа санкциите срещу Техеран за нарушаване на човешките права и по други въпроси.

Тази сделка предлага възможност да се насочим в нова посока. Трябва да се възползваме, продължи той, допълвайки: „Няма съмнение, че 10 или 15 години от сега човекът, който ще заема поста президент ще бъде в далеч по-силна позиция".

САЩ настояваха за няколко неща: да се увеличи периодът, през който Иран може да се сдобие с достатъчно материал за една бомба - от 2-3 месеца до най-малко 1 година; намаляване на запасите от обогатен Иран; намаляване на центрофугите за обогатяване на уран с 2/3; предотвратяване Иран да произвежда плутоний за военни цели и прозрачно следене и инспектиране на ядрените дейности на Иран.

Блокирани са и всички пътища на Иран до потенциална възможност за създаване на атомна бомба: блокиран е обектът в „Натанз" за обогатяване на уран; блокиран е обектът във „Фордо" за обогатяване на уран; блокиран е реакторът за плутоний в „Арак" и блокирани са опитите за производство на материали за ядрени цели във военната област.

Обръщението на Обама беше излъчено и от иранската държавна телевизия - за втори път от Ислямската революция през 1979 година насам.

Мич Макконъл, представителят на републиканците в Сената, вече заяви, че сделката „трудно ще се продаде" в Конгреса. Това ще принуди Обама да използва правото си на вето, за да спаси споразумението.

Тъй като преговорите с Иран не приключиха навреме, споразумението сега ще премине през детайлен преглед в Конгреса не за период от 30 дни, а за 60 дни, което означава, че опонентите на сделката ще имат повече време за привличане на конгресмени и сенатори.

В същото време държавният секретар на САЩ Джон Кери даде пресконференция във Виена.

Според него споразумението избягва конфликт и води към мир. Това е добро споразумение, изтъкна той.

По думите му запасите от ниско обогатен уран на Иран ще бъдат намалени до 300 килограма - 96% редуциране. Това ще бъде постигнато чрез преработка или изнасяне извън страната.

Според споразумението щом МААЕ установи, че Иран прекратява програмата, ООН, САЩ и ЕС ще вдигнат санкциите. Ограниченията за търговия с конвенционални оръжия ще продължат още 5 години и 8 години в случая с технологии за балистични ракети.

Ако има подозрения, че Иран не изпълнява задълженията си, съвместна комисия ще се опита да разреши спора в рамките на 30 дни.