Експлозия избухна в Мадрид на терминал 4 на международното летище Барахас. Полицията издирва човек, който бил забелязан на паркинга, където бе паркирана колата бомба.

Инцидентът е станал около 9.00 часа сутринта.

Четири души, от тях двама полицаи, са пострадали леко, съобщи агенция ЕФЕ. На място е оказана помощ на 15 души, третирани за болки в ушите и леки повърхностни наранявания. Според други данни са ранени 31 души.

Испанският вътрешен министър съобщи, че полицията търси човек, видян да спи в автомобил на въпросния паркинг. Той заедно и съпругата му пристигнали на летището, за да посрещнат пътник, но мъжът останал в колата да подремне.

По думите на министъра той не е намерен и полицаите го търсят сред разрушенията на терминала, които са значителни.

Министър Афрредо Перес Рубалкаба осъди атентата и заяви, че това нарушава прекратяването на огъня.

Според Ройтерс взривът е бил предшестван от телефонно обаждане, в което неизвестен предупредил, че ще има взрив.

Сигналът е подаден около 8.50 часа от Баския регион. Веднага след това е започнала незабавна евакуация на пътници и персонала на летището.

От последната информация става ясно, че преди атентата е имало общо три обаждания с предупреждение. Третият сигнал за акта е подаден в пожарната служба в Мадрид. Обажданията са името на ЕТА.

По данни на ЕФЕ първото е направено в 8.00 часа и човекът на телефона е съобщил подробно, че в 9.00 часа терминала ще се взриви автомобил Рено Трафик, в който по думите му са заложени мощни експлозиви. Минути след това следва второто обаждане на телефона за спешни случаи в баската провинция Гипускоа.

След взрива на мястото е изградена импровизирана болница за всеки случай, терминал 4 е отцепен, а хиляди пътници са изведени на пистите, където остават часове след атентата.

Испанските власти събират и преглеждат данните около атентата, преди да дадат оценка за ситуацията. Правителствени източници информират, че се очаква първо да се установят всички детайли за случилото се, преди да се направи публично изявление.

Междувременно премиерът Хосе Луис Родригес Сапатеро е информирал лидера на опозиционната Народна партия, че според силите за сигурност е възможно атентатът да е дело на активистите на ЕТА.