Увеличението на пенсиите и минималната работна заплата няма да влезе в сила от 1 юли. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков по време на вчерашната му визита в Карнобат. Той обаче отказа да се ангажира с точна дата за старт на тези промени.

Още не сме решили. Това са просто слухове, които се подават, за да върви темата. Аз нямам мнение, аз гледам цифри и като видим цифрите, тогава ще кажем, подчерта Дянков и допълни: „Като се вдигне първоначалното ниво на заплащане, оттам стъпаловидно се вдигат и другите - кога обаче ще стане увеличаването на минималната работна заплата, това все още не е решено, подчертавам го."

„Понеже излиза темата, включително и от Тотю Младенов, че едва ли не от 1 юли това ще стане автоматично - няма да стане автоматично, а ще говорим с работодателите и синдикатите, докато е явно, че това ще е полезно за всички", категоричен бе министърът.

По думите му няма вероятност средствата за повишаване на пенсиите да дойдат от продажба на акции на държавни предприятия. Всички пари, които идват от приватизацията на държавни пакети, отиват директно в „Сребърния фонд" и не могат да се използват за друго до 2018 година.

Финансовият министър коментира идеите на президента Георги Първанов за увеличение на всички пенсии и заяви, че е добре, че не президентът определя икономическата политика на България. „Добре че икономическата политика на България не се определя от президента, иначе досега да бяхме фалирали като Гърция", добави Дянков.

В Карнобат той се запозна със спечеления проект на общината за възстановяване на крепостта Маркели. Кметът Георги Димитров потърси съдействие от министъра за бързото деактуване на терени около старината, за да стартира проектът. Симеон Дянков се срещна с граждани и представители на бизнеса в града. По-късно посети и Археологическия музей в Карнобат във връзка с правителствената програма за развитие на културно-историческия и религиозния туризъм.