България не участва в операцията в Либия, но страната ни има готовност, ако периодът на операцията е по-дълъг, да се включи като член на НАТО на евентуален ротационен принцип с една фрегата. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов по време на пресконференция на ГЕРБ.

Той каза, че е присъствал на заседанието при премиера Бойко Борисов, на което е била обсъдена ситуацията в Либия. В МС освен министърът на отбраната и на външните работи са присъствали и представители на службите, които имат отношение по темата с Либия.

Службите работят много активно за недопускане на каквито и да е инциденти на територията на страната. Мерките не могат да се оповестят публично. Правим всичко възможно да имаме адекватна координация", каза вътрешният министър Цветанов.

Той посочи, че за последните 20 часа е имало няколко промени на ситуацията в Либия. "За нас е важно като държава българските сънародници в Либия, да бъдат живи и здрави", изтъкна Цветанов и допълни, че по разпореждане на премиера се работи активно, има и постоянен щаб за Либия.

Няма повишаване на бежанския поток към България, съобщи вътрешният министър. Той посочи, че трябва да се внимава за възможни варианти в тази посока. „Надявам се, че няма да се стигне до усложняване на обстановката с бежански поток към България", каза още Цветанов и припомни, че преди няколко дни е бил открит дома за бежанци в Любимец.

По-късно днес в Министерство на външните работи ще има срещи с посланиците на НАТО, Европейския съюз и Арабската лига.

В началото на следващата седмица ще се състои и заседание на Съвета по сигурност към министър-председателя, което да обсъди ситуацията в Северна Африка и Близкия Изток.