Тежката акция в Стара планина беше поредна проверка на готовността за бърза координация и съгласуване на действията на различните институции за професионален отговор при различни кризисни ситуация. Това съобщават от Българския Червен кръст (БЧК). Акцията е дала възможност за надграждане на опит и експертиза за спешни действия при тежки инциденти - бедствия, аварии, катастрофи, атентати и други, смятат червенокръстците.

Издирването на тримата младежи, изгубили се в най-страшната и опасна част на Стара планина, продължи четири дни с мащабна спасителна акция, в която се включиха над 70 планински спасители, армията, хеликоптери, парапланеристи и доброволци. Това беше най-мащабната спасителна операция в последните десетилетия.

За пореден път Планинската спасителна служба (ПСС) на БЧК демонстрира, че е в състояние за броени часове да приведе в готовност своите доброволчески сили и спасителна техника и да действа и при най-тежки и трудни условия в планината.

Спасителната акция показа, че в подобни драматични случаи БЧК може да разчита на ползотворното взаимодействие и подкрепа на държавните институции. Министерство на отбраната и Министерство на вътрешните работи предоставиха спасители от Българската армия и хеликоптери на Военновъздушните сили (ВВС) и на „Гранична полиция". Частна фирма също прояви съпричастност и се включи в акцията с хеликоптер.

За всички е ясно, че тази няколкодневна драма можеше да завърши по друг начин. Защото отново и отново се сблъскваме с авантюристично и самонадеяно поведение на хора, които тръгват абсолютно неподготвени в планински район, където са намерили смъртта си и много опитни планинари. Според специалистите на Планинската спасителна служба към БЧК всяка среща с планината трябва да бъде един добре премислен, подготвен и планиран акт. Хората следва да са наясно, че какъвто и човешки ресурс и техника да бъдат мобилизирани в подобна ситуация, предизвикателствата на планината са много по-силни и непредвидими.

Българският Червен кръст благодари на държавните институции и на многобройните доброволци, включили се в акцията на ПСС, които демонстрираха, че когато става дума за спасяване на човешки живот, хуманността стои над всичко.

Според ценоразписа на БЧК акция за издирване в планината е 40 лева на час, а с използване на хеликоптер е 2800 лева на час.