Двата полицейски синдиката осъждат обществената реакция спрямо служителите на МВР във връзка с убийството на Мирослава в декларация, разпространена от София прес.

Според синдикалистите медиите принизяват същността и резултатите от полицейската дейност.
Това действало негативно както върху отношението на гражданското общество, така и демотивиращо на всички полицейски служители.

Считаме, се казва в декларацията, че е твърде недостойно и непочтенно, при извършването на коментари, обсъждания и анализи на действията на полицеските служители, които в крайна сметка са довели до разкриването на посоченото тежко престъпно деяние, установяване и задържане на извършителите на убииството и извършването на цялостен комплекс от процесуални действия по документиране на престъплението, да се поставя акцент само и единствено върху пропуските и грешките, допуснати от полицейските служители, без да са известни всички факти и обстоятелства по тяхното допускане и причините, довели до това.

News.bg припомня, че медийната и обществена реакция бе провокирана от непремерените изявления на министър-председателя

В декларацията се подчертава, че именно полицейските органи, а не медиите и различни политически партии и други публични субекти са тези, които законът е определил да извършват действията по разследване и разкриване на престъпленията.

Според полицейските синдикати в тази си специфична дейност служителите на българската полиция имат правото да не се съобразяват с желанията на медиите, политическите сили или волята на пострадалите от престъпна дейност граждани.
Това им право е допустимо с оглед разкриване и документиране на цялостната престъпна дейност независимо и обективно, извън сферата на политиката, личните отношения или обществените нагласи.

Декларацията изразява дълбокото възмущение и несъгласие с елементаризма, с който се подхожда и меко казано нетолерантното отношение, на което се подлагат служителите в системата на МВР, въпреки постигнатите положителни резултатти в борбата с престъпността през последните няколко години.