Волиерата в село Долно Озирово, община Вършец, приюти последните 5 лешояда, внесени от Испания в рамките на програмата за "Завръщане на лешоядите в България".

С програмата се цели възстановяване на популацията на белоглавите лешояди, изчезнали от Стара Планина през 50-те години на миналия век.

Лошите метеорологични условия през зимния период не са дали възможност птиците по-рано да бъдат донесени във волиерата и едва през миналата седмица те са настанени тук. Преди около 3 седмици няколко лешояда бяха освободени от волиерата. Там птиците престояват в рамките на една година за да се адаптират, обясни Оля Генова от Природен парк "Врачански Балкан".

Според наблюдения на специалистите в района на с. Долно Озирово вече се събират над 40 птици, което е добра предпоставка за образуването на колония и тяхното постоянно установяване на тази територия.

В началото на годината са се оформили и няколко гнездящи двойки и експертите и еколозите разчитат тази година да се отгледат и първите излюпени яйца.