Поради започналите превалявания от дъжд и сняг над по-голямата част от страната, Агенция „Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

Както съобщихме, оранжев код за силен вятър, обилни дъждове и сняг днес е обявен в 17 области на страната.

Над 50 машини работят за почистването на пътната мрежа в областите Перник, София, Ловеч и Плевен, в които има интензивен снеговалеж.

Всички моторни превозни средства трябва да се движат с вериги през прохода „Шипка". Малко след 13 часа от пътната агенция съобщиха, че проходът временно е с ограничено движение поради паднали дървета.

Временно се ограничава движението за товарни МПС над 10 т по път ІІ-84 Омуртаг-Котел, област Търговище, за отстраняване на аварирал ТИР.

Заради почистване на пътя временно се ограничава движението на МПС по път ІІ-82 Самоковски път в участъка от Стената до Мечката.Обходният път е през Ярема. Временно се ограничава движението на товарни МПС по път І-6 Долно Камарци-Саранци, област София.

Поради опасност от заливане на път II-99 Созопол - Приморско, област Бургас, Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите да се въздържат от пътуване в това направление.

На територията на област Габрово временно се ограничава движението на тежкотоварни МПС по път І-4 в посока Варна.

Временно се ограничава движението на тежкотоварни МПС над 20 т по път I-5 до км 56+200 на територията на област Русе.

Отворен за движение е вече път III-866 Кричим-Девин, който бе затворен поради свличане на земна маса в участъка между стените на яз. Въча и яз. Кричим.

Временно се ограничава движението на товарни МПС с тегло над 12 т по път ІІ-19 Симитли-Разлог, при км 15+200.

Временно се ограничава движението по път І-4 Търговище-Омуртаг поради изтегляне на аварирали тежкотоварни МПС.

Временно се ограничава движението на тежкотоварни МПС по АМ „Хемус", възстановява се движението на леки автомобили по АМ „Тракия" на територията на област София. Остава в сила ограничението за тежкотоварни МПС по АМ „Тракия".

Товарните МПС трябва да се движат с вериги в Прохода на „Републиката".

Ограничава се и движението на МПС по път ІІІ-862 Лилково-Плочник, област Пловдив, както и в проход "Троянски".

Възстановено е движението по път ІІ-62 Дупница-Клисура в Клисурско дефиле.

Движението на моторни превозни средства по път ІІІ-8632 Баните-Стоянов мост, област Смолян, се осъществява двупосочно в едната лента. Мярката се налага поради свлачище. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка, поддържането на републиканската мрежа и въведените ограничения от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 200700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.