Докладът на ЕК в областта на правосъдието и вътрешните работи ще бъде критичен, но няма да бъде унищожително критичен като заключенията в доклада от 23 юли миналата година, предполага министърът по европейските въпроси Гергана Паси. 

Като аргументи за оптимизма си тя посочи, че са предприети стъпки в правилната посока във всеки от отделните сектори. 

ЕК, по думите на Грънчарова, признава, че България е осъществила напредък по всички наблюдавани показатели, като успех се оценява смяната на координацията, успешен модел е и функционирането на инспектората към Висшия съдебен съвет, очаква се да бъдат позитивно оценени и мерките свързани с прозрачността. 

Като безспорен напредък Паси изтъкна приемането на закона за конфликт на интереси, законовата забрана на заменките, а също и развитието на комисията „Кушлев".
По оценка на Паси има 80% ръст дейността на тази комисия.

Гергана Паси обърна внимание, че това, което се случва с желанието на отделни персони, срещу които има заведени съдебни дела да участва в политиката, е не само според нея абсурдно, но се коментира и от европейските експерти.

Тенденцията на галевизация на образа на България е нещо, което без съмнение ще влезе в дебатите между държавите членки тогава, когато обсъждаме доклада за правосъдие и вътрешни работи", смята Паси. 

Тя предупреди, че експертите от ЕК държат във фокус на вниманието си всеки казус - „от набирането на подписка в подкрепа на единия или другия от братя Галеви до спирането на едно от много ключовите дела за злоупотреба с европейски средства заради политическите амбиции на едно от обвиняемите лица", уточни министър Паси.

Според нея ще сме наивни, ако смятаме, че ЕК ще е институцията, която ще санкционира тази топ мода в политиката.

Паси изрази надежда българските граждани навсякъде, където биват изправяни пред такъв избор - и в Дупница, и в Перник, и в Кюстендил, да направят правилния избор.

Паси припомни, че ЕК иска резултати и подчерта, че комисията не иска на всяка цена осъдителни присъди, а окончателни актове - може да са оневинителни, но това е показателно за приключване на процеса.

Евроминистърът каза, че комисията следи развитието на около 50 дела и че е желателно по-повечето от тях да им влезли в сила съдебни актове.

По мнението на Гергана Паси ЕК няма да наложи на България предпазна клауза в областта на правосъдие и вътрешни работи.

„Днес имаме много повече аргументи срещу предпазната клауза, отколкото преди година", изтъкна Паси.

Тя смята, че механизмът за сътрудничество и оценка, по който сме наблюдавани от ЕК няма да бъде променян и ще остане за по-дълго.