Япония обвини Китай в нарушаване на нейното въздушно пространство и мобилизира бойни самолети, след като китайски правителствен самолет за кратко влезе във въздушното пространство над спорните острови в Източенокитайско море, съобщиха официални власти, цитирани от Би Би Си.

Говорителят на японското правителство Осаму Фуджимура заяви, че Япония е мобилизирала реактивни изтребители F-15, след като е забелязан самолет на китайската Държавна океанска администрация. Китайският самолет е бил забелязан около 11:00 местно време, съобщи Фуджимура.

Япония "незабавно протестира" в Китай, съобщи той, цитиран от информационна агенция Киодо.

Японската бреговата охрана съобщи, че китайски кораби за наблюдение са били забелязани във водите в близост до островите по-рано през деня.

Островите, известни като Сенкаку в Япония и Диаоу в Китай, са дългогодишен източник на напрежение между двете страни.

Япония контролира островите, към които има претенции и от страна на Тайван. Островите се намират в близост до стратегически важни търговски пътища, а водите около тях предлагат богати риболовни зони и се смята, че в тях има нефтени залежи.

През септември японското правителство се сдоби с три от островите от техните частни собственици в Япония, което предизвика дипломатически и публични протести в Китай.

Оттогава китайски кораби плават във водите около островите, което пък предизвиква предупреждения от страна на Япония.