До края на март се провежда кампания за набиране на участници в програмата за лидерство, обществен принос и професионално развитие на фондация „Заедно в час".

Това е третата поредна година, в която организацията дава възможност за участие в програмата за учители-лидери на всички активни и социално-ангажирани българи с висше образование, които искат да работят за по-доброто образование на българските деца.

До 30 март те могат да кандидатстват като подадат заявление и кандидатура през сайта на организацията. След приемането си в програмата, участниците преминават курс към университет в България и получават педагогическа правоспособност, ако нямат такава от бакалавърската си степен. Освен работата в училище, учителите получават личен професионален ментор и преминават серия от обучения с цел да развият лидерските си умения.

От септември 2012 г. до момента над 1600 души от страната и чужбина са се регистрирали в сайта www.zaednovchas.bg, а над 600 от тях вече са подали кандидатурите си през онлайн платформата на организацията. Одобрените кандидати ще влязат в класните стаи на училищата-партньори на „Заедно в час" на 15 септември 2013 г. В момента организацията си партнира с 33 училища в 20 населени места в западната част на България. От следващата учебна година планира разрастване към повече училища, заявили интерес да назначат учители по програмата в нови региони.

За да постигне целта си - осигуряване на достъп до качествено образование за всяко дете в България, организацията работи със специфичен подход за привличане на млади високо-мотивирани и успешни хора да работят като учители за две години с нейна подкрепа в училища-партньори на фондацията, които са показали нужда и желание да работят с учители по програмата.

След двете години участие в програмата, младите учители-лидери могат да продължат да преподават по свое желание или да се развият успешно в друга професионална сфера благодарение на придобитите мениджърски и лидерски умения. Очакването на организацията е всеки участник, независимо от бъдещата си кариера, да продължи да допринася за успеха на всяко дете.

„Бъди промяната, която искаш да видиш в света" е цитат от Махатма Ганди, който сякаш описва най-добре трансформацията на един от учителите в програма „Заедно в час" - Владимир Цветков. Той преподава в Основно училище „Георги Бенковски" в село Мирково и в края на февруари е бил за една седмица в Индия на Международната среща на Teach For All - Synergies Global Summit.

"Заедно в час" е партньор на Teach For All - глобална мрежа от независими организации, заети в социалната сфера, посветени на мисията да осигурят равен достъп на всяко дете до качествено образование.