Вероятно по места ще има противопоставяне между кандидати на коалиционните партньори. Важно е обаче на национално ниво да се запази добрият диалог.
Тази позиция изрази председателят на Народното събрание Цецка Цачева в ефира на БиТиВи.

Според нея е естествено с приближаването на изборите напрежението между политическите сили да расте, но трябва да не се преминава границата. Тя ще бъде премината тогава, когато след изборите политическите сили така са се изпокарали, че няма да има условия и възможност парламентът да работи, допусна Цачева.

Миналата сряда на председателски съвет е уточнено как ще работи парламентът преди изброите, за да не бъдат поставяни в неравностойно положение парламентарно представените сили, които "спокойно могат да използват трибуната за агитация", в сравнение с останалите участници в предизборното състезание.
"Затова ще има дни, в които няма да се провеждат пленарни заседания", коментира шефката на парламента.

За сметка на това от 16 септември депутатите започват да работят с удължено време, за да си наваксат работата.

Цачева коментира и в детайли законодателната дейност. Няма страх от приемането антикорупционния закон, категорична бе тя. Неудачата с този законопроект била в две посоки. От една страна, много прибързано бил вкаран в пленарна зала без достатъчно обсъждане. На второ място, липсата на откровенност от страна на парламентарните групи, тъй като при проведените срещи с всички групи, с изключение на "Атака", Кунева останала с впечатление, че законопроектът ѝ ще бъде одобрен. Нито една политическа сила не е заявила, че е против законопроекта. Проблемът е дошъл от няколко спорни текста, посочи Цачева.

По отношение на промените в Конституцията и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), Цачева коментира, че само с промяна в законите не бихме постигнали ефекта, който целим в съдебната система.
"Рискуваме за всяка промяна опонентите да казват, че е противоконституционно", заяви Цачева.

Ако конституционните промени не минат, ГЕРБ ще счита това за провал.

По повод доматения обстрел, на който бе подложена сградата на парламента още в първите работни дни след ваканцията, Цачева изтъкна, че се поругава сграда на държавна институция. За мен това не е акт на протест, а криминално проявено деяние, заключи тя.
Към момента вече има досъдебно производство срещу главния инициатор Николай Колев - Босия.