ПОСЛЕДНО:
Откриха черните кутии
• До момента българското посолство в Кипър не разполага с информация дали на борда на разбилия се по-рано край Атина пътнически самолет е имало българи.
Виктор Роснев, завеждащ отдел “Връзки с обществеността” в дипломатическата мисия на България в Кипър заяви, че засега се отказва информация за пострадали наши съграждани.
Звъним непрекъснато на високо ниво, във фирмата, на летището, но ни отказват всякаква информация за националността на пътниците.
Основно са били гърци и кипърци, но нищо повече не казват, допълни Роснев, цитиран от Дарик радио.
Той уточни, че полетът е бил за Прага с прекачване в Атина и коментира, че в самолета по всяка вероятност е имало чужденци.

Авиопревозвачът лети до Дъблин, София, Варшава, Прага, Страсбург и няколко британски летища Кипърски самолет със 115 пътници на борда (105 възрастни и 10 деца) и 6-членен екипаж се разби в планините североизточно от Атина, съобщиха властите на международното летище в гръцката столица.

За момента основната версия за катастрофата е техническа неизправност, съобщава гръцката държавна телевизия.
Става дума за неизправност в системите за пречистване на въздуха или за херметизация, съобщил за телевизията правителствен източник.

Телевизия ERT цитира близки на пътници, които са разговаряли с тях по време на полета. Според интервюираните в самолета е било изключително студено.
Един от пътниците малко преди катастрофата говорил с брат си по телефона. “Тук е много студено, всички около мен са безжизнени. Един от пилотите е мъртъв, другият е в безсъзнание. Опитвам се да не припадна….”, казал пътникът.
Ройтерс цитира SMS, който друг пътник изпратил до братовчед си: “Лицето на пилота посиня, братовчеде, прощавай, замръзваме”.

Днешната катастрофа не е следствие от терористичен акт, заяви Мариос Кароян, говорител на кипърския президент Тасос Пападопулос, цитиран от АП и АФП.
"Първите индикации, както в Кипър, така и в Гърция, сочат, че инцидентът не е предизвикан от терористичен акт", посочи Кароян.

Говорител на гърцкото министерство на отбраната съобщи за Ройтерс, че самолетът Boeing 737-800 се е разбил в района на Каламос, на 30 километра северно от Атина.
След престой в Атина машината е трябвало да пътува за Прага.

На мястото на катастрофата веднага са пристигнали линейки и пожарни коли. Огнеборците баче дълго не могли да потушат избухналия силен пожар.
Според спасителите засега не е открит нито един оцелял пътник или член на екипажа.
110 от пътниците са граждани на Кипър, съобщава РИА "Новости".

Два гръцки военни самолета F-16 бяха вдигнати във въздуха веднага след като контролната кула изгубила контакт със самолета, изпълняващ полет от Ларнака до Атина, информира Би Би Си.
Пилотът на единия от изтребителите докладвал, че не вижда капитана в пилотската кабина на пътническия самолет, а вторият пилот бил заел неестествена поза на стола си.

Освен това военният пилот твърди, че е видял човек с маска в пилотската кабина, съобщава гръцката телевизия "Алтер".
Засега няма официално потвърждение на информацията, че самолетът е бил отвлечен, но версията за въздушно пиратство не се изключва.

За момента основната версия за катастрофата е техническа неизправност Атинският телевизионен канал "Мега" съобщи, че самолетът е бил ремонтиран непосредствено преди излитането си от Ларнака. Според информация на източник от гражданската авиация на Кипър, са били отстранени неизправности в системите за херметизация и радиовръзка.

Във връзка с инцидента гръцкият премиер Костас Караманлис прекъсна ваканцията си на остров Тинос и се завърна в Атина.
Свикано е извънредно заседание на гръцкото правителство.

"Хелиос Еърлайнс" е първият частен кипърски превозвач и лети до Дъблин, София, Варшава, Прага, Страсбург и няколко британски летища. Той е основан през 1999 година и разполага с флота от самолети Boeing.