Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че в хода на преговорите за Украйна в Минск президентът на Русия Владимир Путин е оказал натиск върху представителите на украинските сепаратисти да се съгласят с прекратяването на огъня в събота срещу неделя, предадоха руски медии.

Тя благодари на участниците в преговорите - президентът на Франция Франсоа Оланд и президентът на Украйна Петро Порошенко, които според нея са направили всичко за прекратяване на кръвопролитията в Украйна.

Президентът Владимир Путин оказа натиск върху сепаратистите да се съгласят с прекратяването на огъня на 15 февруари в полунощ, подчерта канцлерът.

Според нея продължилите 16-часови преговори носят надежда за намиране на изход от ситуацията. Меркел добави, че тя и Оланд като ръководители на страните от „нормандския формат" ще гарантират процеса по прилагане на споразумението.

Междувременно външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер обяви, че преговорите в Минск са били изключително трудни, но резултатите от тях не са довели до „пробив", а са „крачка напред".

"Днешното споразумение не е цялостно решение или пробив. Ние първо установихме временна рамка за реализиране на минските споразумения - за избори, за гарантиране на граничния контрол, за размяна на пленници", поясни той.

Щайнмайер подчерта, че е очаквал повече от преговорите.