Някои западни политолози смятат, че острата реакция на САЩ на руското признаване на независимостта на Южна Осетия и Абхазия се обяснява с факта, че с тази стъпка Москва нарушава американските планове в Кавказ.

Това предаде Интерфакс.

„Лондон и Вашингтон ще побеснеят от признаването на независимостта, тъй като това напълно и изцяло разстройва техните планове в региона - пълното обкръжаване с помощта на НАТО на Кавказ и Украйна и превръщането на Черно море в американско езеро", заяви за програма „Время" на Първи канал заместник-директорът на парижкия Институт за демокрация и сътрудничество Джон Лафленд.

„Тази стратегия сега е разрушена, което ще доведе до твърд дипломатически натиск спрямо Русия. В крайна сметка, както ми се струва, ще се стигне до по-балансирана международна система, в която съвършено очевидно, не трябва да се игнорира Русия, а също така постоянно да бъде унижавана, постепенно изтласквайки я от сферите на европейско влияние", добави той.

Лафленд смята, че занапред Западът ще започне да се отнася с разбиране към интересите на Русия в кавказския регион.

„Струва ми се, че перспективите на Русия са доста положителни. Тя предаваше своите позиции през последните 15 години, а в същото време НАТО плътно се доближаваше до нейните граници. Струва ми се, че сега ситуацията се е променила и на Запада ще му се наложи да се съобразява с Русия като със сериозна международна сила, нещо което не сме виждали през последните 15 години. След време обществото, изучавайки този въпрос подробно, ще разбере, че Кавказ е бил част от Русия в течение на няколко века и че ако Западът иска да присъства в този регион, той трябва да действа с по-голям такт и уважение към руските интереси. Само по този начин могат да бъдат изградени партньорски отношения между нашите страни", заяви политологът.

От своя страна политическият наблюдател на вестник „Таймс" Майкъл Биньон заяви за „Время", че не е имало надежда за обединението на Южна Осетия и Абхазия с Грузия.

 „Смятам, че Русия призна реално съществуващото положение. Грузия не контролираше тези територии, нямаше надежди и за тяхното обединение", каза той.

Биньон също така изрази съмнение, че Грузия е достоен кандидат за членство в НАТО.

„Сега тези, които желаят да приемат Грузия в НАТО са в смешно положение. Те се застъпват за режим, който по военен път решава своите проблеми", отбеляза наблюдателят.