Уибийците на Стоян Балтов може да се укрият и да не излежат присъдите си. За това се опасява семейството на убития пред дискотека "Амнезия" в Студентски град 20-годишен студент по медицина.

Припомняме, че на 5 декември 2008 г. Стоян и приятелят му били нападнати и пребити от шестима техни връстници, след което младежът издъхнал. Делото продължава вече 5 години, а присъдите на Александър Данаилов и Светлозар Стоилов на втора инстанция са по 18 години затвор.

Братът на убития Стоян - Борислав Балтов заяви в ефира на НоваТВ, че през последните 6 години убийците не са влизали в ареста и не са задържани, освен Александър и Вили, които били прибрани на топло, докато не започнало делото. Борислав припомни, че злосторниците са задържани благодарение на факта, че след инцидента отишли в болницата, където бил брат му, и нападнали и лекарите.

Именно заради това братът на убитото момче смята, че ако на 10 януари съдът потвърди наказанията на тримата, не е логично те да стоят спокойно у дома си и да чакат да ги приберат в затвора за 18 години. Освен това технологично задържането им щяло да отнеме поне 10 дни, смята Борислав Балтов. Той припомни случаят с убийството пред дискотека Соло, при който убийците също изчезнаха и отново подчерта, че хората, отнели живота на брат му, са на свобода.

Хора с техния морал и съвест няма да чакат спокойно да ги отведат в затвора. Докато говоря сега, тях може вече да ги няма, притеснен е Борислав Балтов.

Той е недоволен и от дългото протакане на съдебния процес. Изрази и съмнения, че съдия Петя Крънчева не е избрана случайно да води това дело. Той се аргументира с факта, че е пуснала Вили и Александър на свобода веднага след старта на процеса. Добави и цифрата от 26 заседания на първа инстанция, от които 10 били отменени.

Убийците ни се подиграват. Родителите ми пътуват по цяла нощ, за да дойдат в 10.00 ч. на дело, съдийката идва в 11.00 ч., а обвиняемите забравили да дойдат, възмути се Борислав Балтов.

Семейството на убития студент е подало сигнали до главния секретар на МВР и до главния прокурор, че извършителите на жестокото престъпление може да се укрият. Те обаче не разполагат с данни, доказващи предположението им, но се позовават на логиката, че не е нормално младежите да стоят и да чакат влизането в сила на наказанията им.

По телефона в разговора се включи и майката на Стоян - Зарка Димова. Почернената жена заяви, че към шестимата убийци на детето й се присъединила и съдия Петя Крънчева, която закъснявала за заседанията по делото винаги с по един час, за да може родителите "да се огледат" хубаво с хората, отнели живота на детето им. Освен това тя призовавала по един свидетел на всяко заседание, вместо да извика повече наведнъж, да ги разпита и процесът да върви напред, намира за логично Димова.

Майката изрази съмнения и че Крънчева сама е пожелала да води този процес и поиска оставката й. Гаври се с нас, за да ни унищожи семейството. 4 години, когато Александър забравяше да се яви на дело, тя не го извика нито на следващия ден, нито на същия, а го призоваваше след 3 месеца, след това адвокатът му отсъстваще, после беше болен, възмутена заяви Зарка Димова.

Майката припомни още, че дълго били чакани и мотивите за присъдата. След като написала писмо до ВСС, те принудили съдията да действа бързо и мотивите станали факт. Иначе нямаше да стигнем до тук, заключи жената.

Ще избягат, напатих се и знам. Призовавам всички да пазят нашите убийци, за да ги вкарат в затвора. Да гледат за убийците, не само нашите, много има, през сълзи призова Димова и сподели, че вече надеждата й остава единствено в Господ.

Ако имаше свестен съдия, делото можеше да приключи и за една седмица, но Крънчева ги пусна от ареста, а после започна да им се моли да идват на заседания. Освен това тя винаги насрочваше следващите заседания в максимално дългия срок, който законите й позволяват. Това заяви в обобщение Борислав Балтов.