Две молби за помилване са уважени от Комисията по помилването при президента от началото на годината.
От общо 86 подадени молби, 9 са прекратени, а на останалите 75 е отговорено с отказ.

Две молби са уважени, като и двете са на изтърпяващи наказанието си за убийство.

С остатъка от наказанието си - близо 7 години - през февруари е помилван 46-годишен гражданин, със средно образование и неосъждан преди. През 2000 г. му е наложен доживотен затвор за участието му в убийството на двамата охранители на тъста му, извършено през април 1992 г.

Тъстът, който бил получил значителни доходи от извършването на измами, инициирал убийството и въвлякъл зет си в него, тъй като искал да избегне подялба на тези доходи с пострадалите, настояващи за дялот парите. Към този момент искащият помилване бил 22-годишен баща на малко момиченце и работел като снабдител.

След като изтърпял фактически 20 години и 9 месеца от наказанието, през 2013 г. то е заменено от съда на 30 години лишаване от свобода. Според съда той е осмислил поведението си и дава убедителни и неотвратими доказателства, че изтърпяното наказание дотук е повлияло на личността му. Също така осъденият притежава умение за ресоциализация и вграждане в обществото, като е налице позитивна нагласа за бъдещето му.

През март месец е издаден указ за помилване на 38-годишен български гражданин, който изтърпява наказание от 20 години лишаване от свобода за съучастие в хулиганско убийство на 24-годишен младеж, негов връстник. Фактически е изтърпял 12 години и 1 месец от наказанието си.

Според Комисията престъплението е изолирана проява, извършена в относително млада възраст и под влиянието на съизвършители. Корекционният процес е протекъл изключително ползотворно и рискът от рецидив е снижен от 72 на 19 точки или 53 точки за период от 12 години. В момента е много нисък, като почти липсват дефицити.

Осъденият е съхранил социалните си контакти и е успял да създаде семейство, в което предстои раждане на дете. Налице е житейска перспектива за социално и лично развитие след излизане от затвора, вкл. трудова заетост и интеграция в ново семейство, готово да подкрепи ресоциализацията му. Поведението в затвора е позитивно, при висока лична мотивация за промяна.

Предсрочното освобождаване е желателно, вкл. от гледище необходимостта от бързо финансово и трудово стабилизиране с оглед издръжката на семейството и изплащане на гражданските искове.

С оглед обстоятелството, че осъденият вече не представлява опасност за обществото, както и принципната необходимост успешните усилия за поправяне да получават признание от държавата, Комисията е предложила молителят да бъде помилван с част от остатъка от наказанието, която не надхвърля 12 месеца

През отчетния период обучението си в Комисията започна нов екип от шестима стажанти. В рамките на обучението стажантите изследват практиката по помилване по отношение на молители, страдащи от различни заболявания и на извършители на трафик на хора.