Археологическите богатства на Сирия са застрашени от опасност от грабеж и разрушаване заради кървавите сблъсъци, разтърсващи страната вече повече от година, съобщават чужди медии.

Експерти предупреждават, че сред застрашените обекти са и древният град Палмира и гръко-римските руини на Апамея, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.  Особено в зоните, които вече не са под контрола на режима, мародери нападат музеи, паметници и обекти на археологически разкопки.

Според експерти експонатите на музея в град Хама вече са ограбени. Сред тях влизат антични оръжия и статуя от арамейската епоха. По на север цитаделата Шайзар над река Оронт е понесла щети, а в древния град Апамея е открадната римска мраморна статуя, съобщават експерти. Откраднатите експонатите минават транзитно през Ливан и други съседни страни и се продават на черния пазар.

Разграбен е и древният град Ебла в северозападната провинция Идлиб, който е опустошен от боевете между армията и бунтовниците.

„Грабежите нараснаха през последните три-четири месеца. Получихме видеоматериал, който показва как хора изкъртват с пневматични чукове мозайки в Апамея. А в Палмира протичат голям брой незаконни разкопки", заяви директорката на музеите в Сирия Хиба ас Сахел.

От своя страна бунтовниците посочват, че в опитите си да си възвърне превзети от тях райони, армията е бомбардирала редица обекти, включително северния град Калат ал Мадик, където има средновековна цитадела и известното древно селище Апамея.

Грабежите на археологически обекти, които и преди това ставаха в Сирия, нараснаха след избухването на бунта срещу режима на президента Башар Асад на 15 март 2011 г.

„Археолозите още не са проучили цяла Сирия, така че където и да се извършат разкопки, може да се направят открития", посочва Сахел. „Смятам, че тези мародери са местни жители, привлечени от възможността да припечелят пари, без да си дават сметка за значението на откритията си", добавя тя и изразява опасение, че „голяма част от историята ще се загуби", допълва още тя.

Според генералния директор на античните обекти и музеите в Сирия Мишел ал Макдиси най-застрашената зона е областта с древните градове близо до турската граница.

В края на март ЮНЕСКО поиска от страните в конфликта в Сирия да гарантират защитата на културното й наследство. Сирийската опозиция заяви, че нападенията на армията поставят в опасност исторически обекти.

Сирия притежава огромно археологическо и историческо богатство, а столицата й Дамаск е един от най-старите градове в света. В списъка на ЮНЕСКО на световното културно-историческо наследство са включени шест нейни обекта - стария град в Дамаск, тези в Босра и Алепо, Палмира, древната крепост на рицарите хоспиталиери Крак де Шевалие съвместно с крепостта Калат Салах ед Дин и древните северни селища.

„Сирия споделя с Месопотамия големите етапи на основния човешки напредък, тоест раждането на първите градове", заяви Марк Гришемер, директор на отдел „Археология и история на античността" във Френския институт на Близкия Изток.

Сирийските власти вече са изтеглили редица експонати от националните музеи и смятат да ги поставят на сигурно място в Централната банка, заяви Хиба ас Сахел. „Надявам се, че международната общност ще изпрати послание на сирийския народ, че в опасност е нашето културно богатство. То принадлежи на всички сирийци, то не е нито на правителството, нито на президента, а на цялото човечество", заключи директорката на музеите в Сирия.