Колумнистът на news.bg Георги Коларов представя тази вечер в кубинското посолство у нас последния си труд.

Изтъкнатият латиноамериканист и специалист по политически и религиозен екстремизъм и тероризъм всъщност промотира своята докторска дисертация, която в скоро време предстои да бъде защитена в Руския Университет за дружба между народите "Патрис Лумумба".

Левият радикализъм в Латинска Америка: социално-политически аспекти" излиза в изключително важен за латиноамериканската левица момент, едновременно с историческата, трета поред, победа на нейния сегашен лидер Уго Чавес на президентските избори в родината му Венецуела.

Презентацията е и по повод годишнината от гибелта на Че Гевара.

За разлика от другите региони на света, в Латинска Америка настъплението на левите сили се развива еднозначно, планомерно и без особена съпротива от страна на местната олигархия, загубила подкрепата на САЩ.

Както казва един от рецензентите на книгата - проф.д-р Марина Чумакова, Директор на Центъра за политически изследвания в Института за Латинска Америка на Руската Академия на науките, "САЩ до такава степен затънаха в блатото на Ирак и Афганистан, че пропуснаха да видят какво става в техния "заден двор".

Тези думи са казани още по време на победата на Даниел Ортега на президентските избори в Никарагуа и връщането му на високия пост.
Оттогава към Ирак и Афганистан се прибавиха още Либия, Сирия, Египет, Тунис, Йемен. Така че обозримото бъдеще няма големи шансове във Вашингтон да обръщат сериозно внимание на избирането и преизбирането на левите радикали като Уго Чавес, Даниел Ортега, Раул Кастро, Ево Моралес, Рафаел Кореа, или на левите центристи, начело с нашата Дилма.

Книгата на Георги Коларов (издадена в Москва на руски език) в момента е единствена по рода си, обхващаща целия спектър от ляворадикални идеологии и политически течения в Латинска Америка както вече залязващи, така и тепърва набиращи сила.
Тя е изключително актуална в светлината на продължаващото безкомпромисно настъпление на латиноамериканските леви радикали към подстъпите на властта на юг от Рио Гранде и прекрояването на политическата карта на региона, в който изолацията на САЩ се задълбочава.