Благодаря ви за проявеното лидерство. Това заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун на съвместната си пресконференция с премиера Бойко Борисов.

Той посочи, че е впечатлен от изключително силното лидерство и воля на българския премиер заедно с помощта на ЕС да се справи с корупцията и организираната престъпност в България.

Давам подкрепата си за това силно лидерство, изтъкна Бан Ки-мун и допълни: "Най-важно е да има силно лидерство и поет ангажимент". Надявам се, че ще продължите да проявявате това лидерство, обърна се той към министър-председателя.

Бан Ки-мун благодари за топлото посрещане и за гостоприемството, което получил в нашата страна. Това посещение става още по-специално, защото се случва на Гергьовден и деня на българската армия, подчерта генералният секретар на ООН.

С премиера Борисов двамата провели конструктивен разговор по широк кръг теми като организираната престъпност и корупцията, събитията в Близкия Изток и промените в климата.

Днес повече от 600 българи служат в мисията на ООН в Афганистан, доволен е Бан Ки-мун. В България се чувства духа на солидарността, смята той.

Премиерът Борисъв пък сърдечно прегърна и поздрави българката Симона Петрова, която е експерт в кабинета на Бан Ки-мун. "Да видите, че и българка работи в ООН", така той я представи пред българските медии.

Дипломатичен бе генералният секретар на ООН в отговора си на журналистически въпрос ще подкрепи ли ООН решение на съда в Хага за арест на либийския лидер Муамар Кадафи и сина му Сейф Ал Ислам. Бан Ки-мун само каза, че трябва да се зачита международния съд и неговите отговорности. Хората, които нарушават международните конвенции и не спазват човешките права, трябва да се изправят пред съда, според Бан Ки-мун.

Тук премиерът Борисов се намеси и каза, че България е на позицията, че Кадафи трябва да си понесе отговорността. Съдът в Хага пък трябвало да се самосезира още, когато са били арестувани и измъчвани българските медици в Либия.

Лаконичен в отговора си бе Бан Ки-мун и за това оправдано ли е убийството на членове на семейството на Кадафи. Полагат се максимални усилия да се защити цивилното население, каза той.

Генералният скератар на ООН съветвал сирийското правителство да слуша своя народ и да зачита човешките права. Хората, които мирно протестират трябва да бъдат защитени, това е била една от последните препоръки на генералния секретар на ООН към сирийските управници. Бан Ки-мун поел ангажимент на днешната си среща с премиера да работи още по-активно за освобождаване на тримата отвлечени български пилоти в Судан.