Американски учени смятат, че има птици, които могат да предусещат задаващите се природни бедствия, предаде БиБиСи. Данни от геолокатори, засечени през април, сочат, че пет златокрили коприварчета са се „евакуирали" от района си на гнездене само ден преди да се разрази торнадо.

Птиците са изминали 700 километра на юг без видима причина и без да е характерно за сезона, като само ден по-късно опустошителна буря е „помела" южните и централни Щати. Изследователите подозират, че тези птици, както и някои други видове, може да предчувстват подобни екстремни природни ситуации поради нискочестотния си слух.

Нестандартното в случая е, че коприварчетата са привършили миграционния си сезон преди броени дни и тъкмо са се били установили трайно в районите за гнездене след 5 000 километра полет от Колумбия.

След като бурята отминала, птиците се върнали по гнездата си, като учените ги изследвали незабавно. Геолокаторите, прикрепени за тях, сочели, че за последните няколко дни малките птичета били прелетели поне 1 500 километра общо. Учените предполагат, че коприварчетата са се ориентирали за приближаващото бедствие от грохота, който торнадото издава, макар че той е недоловим за човешкия слух.

Биолозите са уверени, че още поне няколко вида пернати използват инфраслух, за да навигират полетите си. За пръв път обаче е регистрирано такова извънредно пренасяне на птици предвид природно бедствие.