Президентът Георги Първанов връчи на Корпуса на мира Почетния знак на държавния глава. Отличието бе дадено на американския посланик у нас Джеймс Уорлик.

Българо-американските отношения имат дълга история и богата традиция. Стратегическият характер в тези отношения намира израз на диалог във всички сфери, включително в международната сигурност, борбата с организираната престъпност и борбата с корупцията, заяви по време на церемонията Първанов.

По думите му през последните години тези, които са допринесли за развитието на отношенията между двете страни са доброволците на Американския корпус на мира.

Първанов припомни, че американският му колега Барак Обама е обявил 50-годишния юбилей на Корпуса на 1 март тази година.

Държавният глава подчерта, че връчва ордена като израз на респект.

През тези 50 години повече от 200 хиляди доброволци са служили в други страни по света. Днес ние отбелязваме 20 години от началото на дейността на корпуса в България, заяви той, отбелязвайки че първите доброволци у нас са преподавали английски език, а през тези 20 години 1 300 доброволци са работили в страната ни, като над 100 030 деца са били обучени от тях.

По думите на Първанов Корпусът има приоритет да работи в малките общини, с деца без родители и деца със специални нужди, а неговата дейност се е превърнала в израз на приятелството между американци и българи.

От своя страна американският посланик Джеймс Уорлик заяви, че за него е чест да получи това високо отличие от българския президент. Той благодари на американския и българския персонал на Корпуса на мира и на доброволците, които в момента работят в страната.

Нашите отношения не се изразяват само в политически връзки между правителствата, заяви той. По думите му няма по-важна връзка за директните взаимоотношения между хората от тази, която създават доброволците.

Програмата не е само, за да подпомага българите, заяви той и подчерта, че тя действа в двете посоки.

Ние сме тук, за да получим невероятни изживявания и нашите доброволци никога няма да забравят преживяното в българските села, заключи американският посланик.