Алиансът е готов да сключи сделка с Русия в отговор на включването й в системата за противоракетна отбрана (ПРО), пише руската Независимая газета.

Както се очаква, лидерите на страните от Алианса ще решат в Лисабон, че е нужна система, защитаваща територията от угрозата от балистични ракети с дълъг радиус на действие. Те ще отправят предложение към Русия.

НАТО планира да създаде своята система за противокатена отбрана, като се опира на вече действащата програма „Активно ешелонирана ПРО при театър на военни действия" (ALTBMD).

Тя предполага улавяне чрез радари на опасност и предаване на предупреждение от една страна на друга съюзническа страна. На срещата в Лисабон ще бъде обсъдено разширяването на тази система.

В случай на постигане на договореност на съюзниците ще трябват близо 200 милиона евро, които ще трябва да бъдат инвестирани в следващите 10 години.

ALTBMD първоначално беше предназначена за прикриване на разгърнати сили на театъра на военни действия от ракети със среден и дълъг обсег (2-3 хиляди км).

Каква ще бъде регионалната архитектура на ПРО от щаб квартирата на НАТО все още не казват, но това зависи от обстиятелството какви ресурси ще бъдат отделени. Вероятно ще бъдат разположени елементи в Румъния и в Полша, както и в други трни на Югоизточна Европа.