България не поставя условия, за да подкрепи предложението на Европейската комисия (ЕК) за разселването на 120 000 мигранти. Това заяви пред журналисти в Брюксел вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова, цитирана от БТА. Тя пристигна за извънредното заседание на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по вътрешни работи.

Бъчварова обясни, че страната ни ще подкрепи предложението за разпределянето на мигрантите в ЕС, но като временна, а не постоянна мярка.

Припомняме, според квотите България трябва да приеме общо около 2100 мигранти.

По думите й, механизмът за изчисляването на квотите отразявал особеностите на отделните държави и бил съобразен с тях. Големият проблем бил в броя, който ще бъде разпределен по логиката на тези квоти.

Сега говорим за 120 000 души, само преди няколко месеца сме говорели за 40 000. Бъчварова предупреди, че ако сигурността по външните граници на ЕС не бъде повишена, само след няколко месеца броят ще бъде много по-голям.

Във връзка с днешното заседание и очакванията за потвърждение или отмяна на точните квоти, вицепремиерът отбеляза, че това е политически разговор. Тя припомни, че преди няколко дни позицията на правителството е била изразена, а именно, че най-важното в тази ситуация е да се търсят мерки за по-доброто управление на миграционните процеси и създалата се криза. Заради това страната ни ще подкрепи решение, което работи в тази посока.

Румяна Бъчварова отбеляза, че се осъзнава фактът, че на този етап едва ли има перфектно решение, което да отговаря на изискванията на всички държави. Все пак било по-добре да има някакво, отколкото никакво решение. Затова нашата позиция щяла да бъде да търсим възможностите за постигането на решение.

Ако бъде прието решението за разселване, сме щели да го подкрепим, то щяло да бъде справедливо.

Бъчварова отбеляза, че предлаганият подход включва възможността всяка държава да се възползва от това право, ако попадне в тежка ситуация. Това обаче не можело да бъде постоянен механизъм, категорична е тя.