Ранобудните студенти, окупирали Софийския университет, взеха решение да позволят провеждането на изпит в Ректората.
Става дума за втория по ред голям изпит към Юридическия факултет на територията на окупираната сграда.

„Ние считаме, че провеждането на изпити тук в Софийски университет е от първостепенно значение и въплътява идеята на висшето образование като цяло. От друга страна сме загрижени от появяващите се слухове за възможни провокации, които могат да се случат именно по време на тяхното провеждане", пишат в отворено писмо до медиите ранобудните.

Именно поради това те считат за необходимо при осъществяването на подобна евентуална провокация, да преосмислят режима на окупацията.
Попитахме ги, какво разбират под „осмисляне на окупацията" и един от окупаторите разигра метафорично ситуацията.
„Режимът е, да речем, почват да влизат хора, но по едно време идват хора, които са в провокация. Спираме изпита, извеждаме ги. Ще затворим вратите в момента, в който има провокация", категоричен е ранобудният студент.
Студентите не изключват това да се случи, въпреки че всички, участващи в изпита, влизат по списък.

Запитан обаче това не би ли провалило провеждащия се изпит, той уточни, че изпитваните няма да напускат стаята си и режимът на провеждане на изпита ще си остане непроменен.

На въпрос как биха процедирали при предстоящи изпити и дали въобще ще позволят провеждането на такива, окупаторът бе категоричен, че за всеки изпит решения се взимат поотделно.

Ранобудните остро се разграничиха и от вчерашната акция на „Позитано" 20, при която шестима души, предвождани от Асен Генов от „Протестна мрежа", боядисаха един от паметниците пред централата на БСП. Акцията не е на „Ранобудните студенти", подчертават те. Студентите определят акта на поругаване като самоинициатива, от която се разграничават.

„Ние не подкрепяме подобни прояви и категорично отказваме да се асоциираме с действия и лица, водени от партийни и политически интереси. Нашата първоначална информация беше, че участници в окупацията са задържани в трето РПУ, при което наши колеги отидоха до там, за да получат официални данни", заявяват те.
По думите им случилото се в онази нощ е дискредитиращо идеите, зад които те застават.