ЕК потвърди спирането на плащанията за България заради съмнения за измами.

Става въпрос за отнетите акредитации и замразените суми на две от агенциите по програма ФАР - към Министерство на финансите и към Министерство на регионалното развитие.

Това решение означава обаче, че България ще загуби сумата от 220 млн. евро, която беше определена по-рано, съобщиха агенциите, позовавайки се на говорителката на ЕК Кристина Наги.

България губи окончателно парите, тъй като няма да има време за тяхното усвояване - срокът изтича в края на месеца.

"Със съжаление съобщавам, че ЕК не е в състояние да възстанови акредитациите да двете агенции, които бяха отнети през юли. Надяваме се, че сега България ще предприеме неотложни мерки, за да подобри управлението на еврофондовете", е заяви Кристина Наги на брифинг в Брюксел.

Равносметката:
220 млн. евро - окончателно загубени. Програма ФАР изтича в края на този месец.

Още 340 милиона евро - остават спрени, има опасност и те да бъдат загубени.
 

Говорителката уточнява, че решението е взето след наблюдение и анализ на всички данни и факти, които са пристигали от България през последните месеци.

Кристина Наги добавя: „Признаваме, че са предприети стъпки за подобряване на управлението и контрола, но повечето от тях са само някакви обещания за бъдещи действия. Конкретни резултати засега няма."

Като мотиви за решението тя изтъква продължаващи нередности, злоупотреби, конфликти на интереси.

Също така и недостиг на персонал, който да работи по управление и контрол на парите от фондовете.

„Заради увеличената опасност всичко това да се повтори и с оперативните програми и за да се избегне този риск, ЕК е взела решение да се поддържат санкциите срещу България с цел да се защитят интересите на европейските и българските данъкоплатци", обясни още Наги.

Еврокомисарят по разширяването Оли Рен също формулира основните причини за решението.

"Има много висока степен на допуснати нередности. Последните проверки установиха и нови. Рискът от политическа намеса все още не се признава и отчита изцяло, а това е необходима и първа стъпка за решаването на този проблем."

Еврокомисарят категорично е отказал за какъв риск от политическа намеса говори и от къде произтича той, както и да коментира дали според него оставащите проблеми у нас са резултат от липса на политическа воля или на управленски капацитет, предаде БНР.

Новината идва след решението на ЕК по-рано тази година да спре плащанията за България поради съмнения за корупция. Така страната ни ще трябва сама да покрие сама плащанията по вече сключените договори.

ЕК е замразила общо 560 милиона евро от различни предприсъединителни програми за България, като тези 220 милиона евро са част от същата сума.