Главният прокурор е сезиран от политическа партия за съмнителни адресни регистрации в община Банско, съобщава БНТ. Подозренията били за изборен туризъм в полза на единия от кандидатите.

От местната администрация твърдят, че вече им е правена проверка за адресните регистрации и тя показала, че нарушения няма.

В малкото планинско селце Кремен за последната година са регистрирани 32 нови жители. Населението на селото не надвишава 150 души. Улиците на Кремен са пусти и в старите къщи няма и следа от новите жители. След малко повече от месец обаче те ще имат право на глас.

24 нови жители са регистрирани в село Места. Там също ще се гласува за местен и общински кмет. Повечето от новорегистрираните са посетители на работещия в селото Център за възрастни хора и лица с деменция.

Кметът на село Места Елена Дашева е категорична, че в населеното място изобщо не можело да се говори за изборен туризъм.

658 нови жители са регистрирани в законоустановения срок в община Банско. Голяма част от тях са с адреси в самия курортен град. Два пъти са правени проверки дали тези регистрации са законни.

Кметът на община Банско Георги Икономов обясни, че едната е специализирана по линия на полицията и прокуратурата. Втората е от комисия. Тя е приключила преди две седмици. Никъде не било констатирано нарушение. Икономов подчерта, че са проверявани адреси и са проведени разпити.

Случаи на регистрирани много хора на един адрес в община Банско няма.