Специализираният наказателен съд остави в ареста Валентин Янев след повече от три часа заседание.

Бореца остава в ареста, защото има обосновано предположение за авторство на деянието и възможност да извърши друго престъпление.

Мярката за неотклонение, определена от Специализирания апелативен съд, може да бъде обжалвана. Ако бъде обжалвана, дата е насрочена за 3 февруари 2012 г.

На съботно заседание състав на Специализирания наказателен съд се събра, за да гледа мярката за неотклонение на Вальо Бореца.

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за задържания преди дни Валентин Янев.

Обвинението на Бореца, който е сочен и като мозъка на "Наглите", е за рекет със заплаха за убийство.

Според обвинението на 23 и 26 януари тази година, чрез заплахи за убийство на два пъти Бореца е принудил Д.В. да му даде един път 400 лева, а втория път 3400 лева.

В момента Бореца е със 72-часова мярка задържане под стража, наложена му от прокуратурата.

При операцията по задържането - „Р.А.Л.И.Ц.А.", бяха арестувани четирима души, обвинение е повдигнато само на Бореца, останалите са разпитани. Янев бе задържан, докато е бил с мярка "домашен арест". Той поискал разрешение да отиде на зъболекар и така успял да отиде за парите.

Бореца е осъждан два пъти - с лишаване от свобода за 6 години през 1995 година и за 3 месеца през 2011 година. Към настоящия момент Янев е обвиняем за незаконно притежание на оръжие. Той е обвиняем и за опит за убийство, за което му е наложена постоянна мярка "задържане под стража", изменена през 2011 година в "домашен арест".