Идеята за облагане на земеделските земи с данък е вредна, твърдят експерти от бранша пред БНР. Предложението, съобщено от Сдружението на общините в България  преди дни срещна яростен отпор.

Според заместник-преседателя на Националното сдружение на общините Емил Савов, земята е собственост, която носи приходи и е номрално този актив да бъде облаган.

Точно обратна е позицията на хората, които притежават част от усещането за родина. "Данъкът върху земята е вреден и ненужен", смята председателят на Асоциацията на собствениците на земеделски земи в България Стайко Стайков. Според него общините трябва да бъдат накарани да стопанисват земите си, а не да търсят начини за облагане на земеделските земи.

Депутатът ДПС от и член на Комисията по земеделие в парламента Ферихан Ахмедова е категорична, че администрирането на такъв данък би било много по-скъпо от приходите, които той ще донесе.

Подобен данък е излишен, смята и председателят на парламентарната Земеделска комисия Румен Христов. Според него общините трябва да потърсят начин да управляват своята собственост по-добре.