Почти всеки в циганската махала в шуменското село Салманово е взел кредит от фирма за бързо кредитиране. Единствената цел хората да прибягват до въпросните фирми е да покрият разходите си живот, тъй като са безработни. Социалните помощи или средствата от случайната работа не могат да покрият непрекъснато растящите суми от минималните кредити, които са изтеглили - от 200 до 500 лева, съобщава БНТ.

Майка на четири деца взела два кредита за по 200 лева с уговорката да връща по 10 лева на седмица. Докато била на работа, плащала редовно, но не успяла всичко да върне. С натрупаните лихви Милена Илиева има да плаща около 700-800 лева. Преди две седмици в Салманово пристигнали двама мъже. В този момент тя не била вкъщи. Мъжете искали да набият мъжа й. Накарали го да търси пари, за да си плаща кредита.

Жената живее в страх, защото скоро я потърсили и от другата лизингова компания, където също не била редовен платец. Пак не я намерили, но предупредили съседите да й кажат да плаща или лошо й се пише. Длъжницата потърсила съдействие от полицията и кредиторите не я притеснявали повече. Тя обаче не е сигурна, че пак няма да я потърсят. Най-големият й страх е, че няма откъде да вземе парите и този пък може лихварите наистина да й направят нещо лошо.

Припомняме, миналата седмица кредитори пребиха 57-годишен мъж в дома му в Каблешково, община Поморие. От бранша пък настояха за спешна регулация и очистване на сектора с бързи кредити.