55% от работодателите заявяват, че искат да назначат персонал с квалификация и опит по професията, но едва 6% заявяват, че са склонни да назначат служители, които нямат опит и квалификация и трябва да бъдат  обучавани.

Също така едва 21% от тях обаче са осигурили обучение на служителите си и едва 10% от работодателите предвиждат такива. Като причина за това работодателите посочват липсата на потребност от обучение на персонала 61% и 16% недостатъчния финансов ресурс.

Това показва национално представително проучване, проведено от Министерство на труда и социалната политика през месеците май - юни 2015 година.

Работодателите предпочитат да наемат персонал на първо място с препоръки и лични контакти и едва след това да се обръщат към бюрата по труда и към специализирани интернет сайтове.

Незначителен дял от работодателите наемат персонал веднага след завършване на образованието му - едва 5.7%.

А когато го направят, установяват недостиг на знания и умения при 60% от лицата със средно образование и при 36% от притежаващите висше образование.

Най-сериозна липса работодателите отбелязват като професионални знания и умения. Впечатление прави статистиката, че при наетите висшисти работодателите посочват липса на владеене на чужд език и компютърни умения съответно по 20 и 15%. При служителите със средно образование този процент е съответно 30 и 20%.

13,3% от работодателите предвиждат разкриване на нови свободни работни места. От тях едва 6% биха наели персонал без квалификация и опит;

От работните места със средно професионално образование най-много специалисти ще се търсят (над 25%) в сферата на услугите, а за лица със средно общо образование (70%) за продавачи, чистачи и помощници.

Най-сериозно търсене ще се отбележи от работодатели за лица с основно и по-ниско образование, където ще се търсят работници в селското, горското и рибното стопанство, както и в строителството и в добивната промишленост.