Българският президент Росен Плевнелиев оцени подписаната спогодба за ремонт на нашите изтребители МиГ 29 в Полша като като подкрепа за запазване на оперативните способности на военната ни авиация.

"Това затвърждава специалните отношения, които България изгражда с Полша", заяви президентът Росен Плевнелиев, при разговора си в президентската администрация с вицепремиера и министър на националната отбрана на Република Полша, Томаш Шемоняк.

„Вие поставихте началото на тази инициатива при работното си посещение си в Гданск през май т.г. и заедно ще я изпълним", отговори вицепремиерът Шемоняк.

Той подчерта, че Полша осъзнава колко важно е за България да съхрани летателния ресурс на изтребителната си авиация и че ще направи всичко възможно, за да отговори на тези очаквания, съобщиха от "Дондуков" 2.

„Възприемаме тези споразумения не само като средство за удължаване на ресурса на българската изтребителна авиация, но и като инструмент за задълбочаване на сътрудничеството както в областта на отбранителната индустрия, така и в редица други сфери", заяви още държавният глава.

Променената среда на сигурност в Източна Европа налага по-тясно взаимодействие и задълбочаване на интеграцията между държавите от Източния фланг на НАТО, посочиха президентът Плевнелиев и вицепремиерът Шемоняк.

"Решени сме да изпълним поетите ангажименти на Срещата на върха на НАТО в Уелс и постепенно да увеличим средствата за отбрана до 2% от БВП, като се отчитат икономическите възможности на страната", подчерта държавният глава.

Президентът заяви, че постигнатата днес договореност е резултат и от проведеното по негова инициатива заседание на Консултативния съвет за национална сигурност през април т.г.

Тогава с пълно политическо съгласие бе решено да се отделят достатъчно средства за инвестиции в отбранителни способности и тяхното използване  за рязко повишаване на съвместимостта на българските Въоръжени сили с армиите на партньорите ни в НАТО.

Държавният глава отбеляза, че по този начин ще се намали и зависимостта на България от доставки на въоръжение само от един доставчик.

Президентът Плевнелиев изрази увереност, че активният диалог между президентските институции на двете държави ще продължи и в мандата на президента Анджей Дуда.

Вицепремиерът Шемоняк предаде на българския държавен глава поздрави от президента на Полша (2010-2015 г.) Бронислав Коморовски, както и уверенията на полския държавен глава Анджей Дуда, че постигнатите двустранни договорености и съвместни инициативи ще бъдат продължени.

Обща беше оценката, че засиленият миграционният натиск върху външните граници на ЕС е общ европейски проблем и дълготрайно явление, чието решение изисква солидарност и съвместни действия от всички европейски държави.