Германците са бесни от протестите в закъсалите страни в еврозоната, които са насочени срещу Германия и оприличават канцлера Ангела Меркел на нацист. Това става ясно от обществено допитване на германското седмично списание „Щерн", цитирано от The Economic Times.

79% от германците са обидени от демонстрациите в страни като Кипър и Гърция, които са се възползвали от спасителен финансов план.

Само 16% смятат, че гневът на протестиращите срещу Германия, която има най-голям принос в спасителните помощи, е оправдан.

Плакати на Меркел в нацистка униформа или с мустаци като на Хитлер бяха издигнати по време на протести по улиците на Гърция и Кипър и бяха широко отразени от германските медии.

Опоненти на драстичните съкращения на разходите, поставени като условие за получаването на заеми за овладяване на огромния публичен дълг, обвиниха Германия, че диктува тежките условия.

Според Меркел и нейните поддръжници от други страни в еврозоната фискалната дисциплина е единственият начин за предотвратяване на бъдещи кризи.

В проучването, проведено на 26 и 27 март, са участвали 1001 германци.