В Германия се планира да бъдат отнемани децата от родители, които споделят становища, определени за радикални или ксенофобски в социалните медии. До сега те  рискуваха само да загубят работните си места. За подобни действия ще бъде достатъчно дори само публикуване на мнение, което не съвпада с официалната политика, стана ясно от rt.com.

Все още не е ясно по какви критерии ще бъдат определени "радикалните" становища. "Човек може да попадне под полезрението на властите дори само като изрази недоволство от действията на сирийски бежанци, които живеят наблизо.

Възможно е да попадне под ударите на новите правила дори само като изрази недоволство или публикува заплахи към лицата, търсещи убежище и нещата да отидат твърде далеч", пише Die Welt, като цитира информационния портал на Германската асоциация на правистите Deutsche Anwaltauskunft.

Противоречивите политически или религиозни предпочитания на даден родител ще имат директно отражение върху правата му върху децата, ако се счете, че „благополучието" им е застрашено.

Т.нар. Семеен съд ще трябва да изясни, дали дадено действие застрашава благополучието на детето и дали е необходимо родителските права да бъдат прекратени.

„Решаващият фактор ще бъде здравият разум", заяви в тази връзка пред немския ежедневник Ева Бекер, председател на работната група по семейно право към Германската асоциация на адвокатите.

Германският канцлер Ангела Меркел е цитирана да казва, че иска повече действия от Facebook, когато става въпрос за филтриране омразни расистки мнения. Коментаторитее бяха дочули как Меркел говори в кулоарите пред Срещата на ООН с основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг.

Нейното искане може да бъде чуто във видеата, които обхванаха директното излъчване секунди преди встъпителните бележки на официалния обяд в събота. Зукърбърг се е съгласил, че трябва да се направят някои работи. Германският канцлер е запитала дали е възможно да се работи по този въпрос и е получила отговор: "Да".

Наскоро от Facebook обещаха да засилят усилията за борба с расизма в онлайн пространството. По-рано този месец компанията обяви сътрудничеството си с германския Internet доставчик, за да следите отблизо насаждане на омраза мнения.

Повишеното внимание към онлайн омразата е била предизвикана от наплива на мигранти, които пътуват до Германия. Над 410 000 души са регистрирани на първоначалната регистрационна система на страната от януари насам, както и над 100 000 лица, търсещи убежище, бяха приети от август.

Страната с население на 80 милиона души, е приела повече молби за убежище от всяка друга европейска държава, пише изданието. Очаква се да пристигнат до милион имигранти от разкъсваната от Ирак, Сирия и Афганистан през 2015 г. - четири пъти повече от тези, които са дошли през 2014.

Кризата увеличава разделението между тези, които подкрепят лицата, търсещи убежище и критиците на преселническата вълна. Около 10 000 членове на PEGIDA (Патриотични европейците срещу ислямизацията на запада) маршируваха в Дрезден по-рано този месец.

Те не одобряват вълната от преселници и мигранти, идващи в Европа и по-специално за пристигането на мюсюлманите, търсещите убежище масово в Германия. При подобно шествие в Берлин имаше стълкновение с полицията.

Преди седмица, швейцарски блогър публикува, че Швеция е страната с най-голям брой докладвани случаи на изнасилвания в Европейския съюз - 53 случая на 100 000 жители. На второ място в Великобритания - 24 на 100 000.

Това определено не се дължи на повечето престъпления, а по-скоро на по-големия брой докладвани случаи, смятат експертите.

Едно от първите правила, които въведоха в Австрия към мигрантите, е че им забраниха да правят секс на открито.

Новите законодателни промени в Германия, които се очаква да бъдат в сила от 1 ноември, предвиждат връщане на кандидат-бежанците от Косово, Албания и Черна гора. Причината е, че идват от „страни, които не генерират напрежение", съобщи БНР.

Федералният и провинциалните бюджети ще си поделят разходите за дългосрочно оставащите бежанци - поемат се разходите за жилище и изхранване. Досега цялата тежест падаше върху местните бюджети. На всеки бежанец се падат по 670 евро месечно.

Всички бежанци в Германия се задължават да посещават интеграционни курсове и проявяват респект и уважение към правовата държава и конституцията. Това означава, че след три месеца квалифицираните сред тях могат да бъдат наемани на работа, а на останалите се дават 15 месеца.

Вицеканцлерът Зигмар Габриел настоява за издаване на брошура с първите 20 текста от германската конституция на арабски език поне в десетхиляден тираж за кандидат-мигрантите.

"Те трябва да знаят, че идвайки тук, приемат правилата и трябва да ги спазват, а в конституцията е написано всичко - и за правовата държава, и за разделението между нея и църквата, и за равните права между мъжете и жените. Така че - който иска да остане в Германия - трябва да знае това", предупреди Габриел.