Русенец осъди банка да му върне 6 хиляди лева, съобщи БНТ.

Парите му били надвзети неправомерно от увеличена лихва по кредит. Въпреки че делото е спечелено на първа инстанция пред Русенския районен съд, от финансовата институция обаче заявиха, че ще обжалват това решение на втора инстанция.

Кредитът Цоню Стоянов изтегля през 2007 година. Сумата от 150 000 лева му трябвала, за да построи жилищна кооперация, като за гаранция направил ипотека на имота.

Стоянов внасял вноската си всеки месец , но в един момент установил, че парите не стигат за покриване на задължението. Оказало се, че банката едностранно е повишила размера на лихвата. Така, няколко месеца по-късно, историята се повторила.

Но всъщност Цоню Стоянов не завел делото заради увеличения размер на лихвата, а заради отношението на финансовата институция към него.

Беше малко унизително. Имах клиент, който трябваше да купи 1 от апартаментите, ипотекиран. Трябваше да бъде освободена ипотеката. Забавиха се нещата твърде дълго, около 2 месеца. По-късно се оказа, че е грешка на банката и ред други неща, разказва Цоню Стоянов, цитиран от БНТ.

Договорът му с банката бил направен така, че да не може да се освобождават и продават поотделно апартаменти от ипотекираната сграда. Тъй като не може да продава апартаментите обаче, Стоянов не може и да си погасява кредита.

Според адвоката му договорът го поставял в неравнопоставена позиция. Пред съда е атакувана именно частта, в която банката едностранно променя размера на лихвата с неясни аргументи.