От 12.00 часа в централата на БСП на ул.„Позитано" 20 ще се проведе пресконференция на тема: „Защо Столична община тайно вдига данъците на софиянци? Кое е вярното решение в момента?".

В пресконференцията ще участват председателят на групата общински съветници на БСП в СОС Жельо Бойчев, зам.-председателят на групата общински съветници на БСП в СОС Гергана Алексова и общинският съветник от БСП и кандидат на БСП за кмет на София Георги Кадиев.

Припомняме, по-рано тази седмица общинският съветник Георги Кадиев алармира, че тайно Столична община вдига такси и данъци в София - чрез увеличена данъчната оценка на имоти в столицата автоматично се вдигат данък сгради и такса смет на тези имоти.

Столичният градоначалник Йорданка Фандъкова обяснила вдигането на данъчната оценка с това, че „някой в миналото допуснал грешка". Затова и Кадиев внася официално питане до кметицата кой е допуснал грешката и от колко години назад съществува тя.

В столичния общински съвет е внесено предложение от зам.-кмета по финансите Минко Герджиков за ръст на 20 общински такси. Със същото предложение се въвеждат 12 нови такси.

По думите на Кадиев СОС не знаели за това предложение, дори и общинарите от ГЕРБ. По думите му и столичният градоначалник няма представа за предложението.

Тя никога нищо не знае, заяви Кадиев.

Той чел скорошно интервю и на самия вносител Герджиков, в което той заявява, че не е запознат с предложението си.

Според Кадиев обаче има хора в ГЕРБ, които не харесват особено зам.- кмета Минко Герджиков и ще използват неговото предложение, за да го атакуват и да го отстранят от поста.

Според червения общинар основният виновник е кметът, който носи цялата отговорност, защото именно кметът разписва всичко документи касаещи бъдещето на общината. Основният виновник за състоянието на Столичната община се казва Йорданка Фандъкова, заяви Кадиев.